Tko ubija u Brokenwoodu?

9. kolovoza na HRT - HTV2 u 10:30 (12)

Brokenwood: broj stanovnika 5000 s trendom opadanja. Polaganog, jedan po jedan ili dva po dva, ovisno o tome koliko ih je taj tjedan ubijeno. U Brokenwoodu se ranojutarnja izmaglica često preobrazi u prelijep dan. Iako je taj novozelandski gradić utjelovljenje prave pastoralne idile, nešto je tu ipak čudno. Sve u svemu, u Brokenwoodu je lijepo živjeti - ako čuvaš leđa i spavaš s jednim okom otvorenim.

Ova kriminalistička serija (BROKENWOOD MYSTERIES 1) utemeljena je na stvarnosti. Ubojstva su uvijek konkretna, motivi prepoznatljivi, a zaplete je moguće razriješiti ljudskim zaključivanjem prije nego forenzičkim peripetijama.

Osim iskusnog detektiva nepogrešivog instinkta Mikea Shepherda i njegovih suradnika detektivke Sims i Breena, postoje još dva glavna lika. Jedan su lokacije smještene u raznolikom i prelijepom novozelandskom krajoliku: rijeke, jezera, farme, vinogradi, plaže, zaljevi i šikare. A drugi je izvorna novozelandska country glazba.

Inspektora Mikea Shepherda njegova ljubav prema country glazbi izdvaja od ostalih (nitko je drugi baš ne voli) i naznačuje toplinu njegovog lika (dobra country glazba odiše iskrenošću i ljudskošću). Novozelandska country glazba posljednjih se godina izborila za svoje mjesto kao odraz novozelandske prirode i ljudi, ne udaljavajući se od osnovnog motiva otvorene duše koji je zaslužan za sirovost, dubinu i tajanstvenost country glazbe.

U 2. epizodi budući da je Brokenwood na glasu po svome merlotu, godišnja izložba vina važna je priredba. A nitko joj se ne veseli više od inspektora Mikea Shepherda koji je upravo kupio vinograd. No kad gostujućeg suca i vinskog kritičara nađu mrtvog, štoviše, utopljenog u bačvi uskipjelog grožđa, prioritet postaje istraga ubojstva.

U seriji glume Neill Rea (inspektor Mike Shepherd), Fern Sutherland (detektivka Kristin Sims), Pana Hema-Taylor (Jared Morehu), Nic Sampson (Sam Breen), Christina Ionda (Gina Kadinsky). Scenarist je Tim Balme, redatelj Josh Frizell, producent Chris Bailey.