Downton Abbey - izdaja će ugroziti mogućnost trajne sreće

22. prosinca na HRT2 u 21.50 - serija DOWNTON ABBEY 6

Ponovno prikazujemo šestu i posljednju sezonu ove nagrađivane dramske serije koja je postigla izniman svjetski uspjeh. Kako se naše druženje s obitelji Crawley primiče kraju i mi napokon naziremo kako će svi završiti, obitelj i posluga koja radi za njih ostaju neraskidivo povezani dok se suočavaju s novim izazovima i počinju kročiti novim životnim putovima u svijetu koji se brzo mijenja.

Tajne i zavade dovode u pitanje obiteljsko jedinstvo, dok se posluga pokušava nositi s društvenim promjenama koje ugrožavaju njihovu budućnost. Posljednja sezona ove višestruko nagrađivane serije slijedi životne putove naših omiljenih likova koji se bore da ostvare svoju životnu sreću. Hoće li Mary odabrati pravi put?

Hoće li njezina sestra Edith konačno dobiti priliku za sreću?! Hoće li Carson i gospođa Hughes doista stati pred oltar? I hoće li Anna i Bates uspjeti preskočiti mnogostruke prepreke koje su se pružile pred njima? Ova je sezona prepuna uspona i padova, radosti i tuge, a gledatelji diljem svijeta su je zavoljeli upravo zbog te velike lepeze emocija. Dodatnu čar svemu daje spoznaja da se bližimo kraju kada ćemo otkriti kako su sve njihove priče završile i to bi trebala biti najbolja sezona serije.

Život obitelji Crawley i njihove posluge na edvardijanskom vlastelinskom imanju Downton Abbbey započeli smo pratiti 1912. godine, u doba previranja pred Prvi svjetski rat. Druga sezona započela je 1916. u vrijeme Prvog svjetskog rata koji je u mnogočemu promijenio život u Downtonu. Treća sezona zbivala se od proljeća 1920. godine, nakon kataklizme Prvoga svjetskog rata, koja je tragično promijenila sudbine protagonista serije. Četvrta sezona odvela nas je u 1922. godinu, kad su se lude dvadesete razmahale svom silinom i unijele promjene u cijelom Downtonu, a peta u 1924. godinu kada je nova laburistička vlada započela s promjenama koje su se osjetile diljem zemlje.

Šesta sezona započinje 1925., a završava dočekom Nove, 1926. godine. Scenarij oskarovca Juliana Fellowesa, iznimne interpretacije poznatih britanskih glumaca, predivne lokacije (dvorac Highclere u Berkshireu) i raskošni kostimi pridonijeli su da Downton Abbey postane najuspješnija kostimirana britanska serija u posljednjih četrdesetak godina, a nagrade i nominacije za najprestižnije svjetske nagrade, kao i ugledne strukovne nagrade, nizale su se svake sezone. Već u prvoj sezoni serija je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao serija s najvećim brojem pozitivnih kritika, nakon druge sezone srušila je rekord po broju nominacija u povijesti Primetime Emmyja, a nakon treće postala je jedna od najgledanijih serija u svijetu. Serija je ukupno osvojila 55 nagrada, među kojima su 3 Zlatna globusa, 15 Primetime Emmyja i 2 BAFTA-e, uz još 209 nominacija za ugledne svjetske nagrade.Posljednji nastavak višestruko nagrađivane serije doživljava vrhunac u završnici od koje zastaje dah tijekom Silvestarske večeri u Downton Abbeyju.

U posljednjem nastavku serije Downton Abbey ljubav cvjeta, ali za neke će ova godina završiti s gorkim okusom. Mary pokušava izgraditi bolji odnos sa svojom sestrom, ali Edithina tajna i dalje sve ugrožava, čak i nakon što je pomislila da više nema ništa za izgubiti.

Dok se Henry uhodava u ulogu supruga, ožiljci nakon Charlijeve smrti sporo zacjeljuju, a Carson će se napokon morati pomiriti s promjenama i pokazati da čak i on može držati korak s vremenom. Sprattov uspješni posao "u fušu" ugrozit će Denkerino spletkarenje, a Daisy je možda prokockala svoju šansu kod novog udvarača. Isobel će pokositi užasne vijesti, a kada Greyevo spletkarenje duboko zabrazdi, ona će udružiti snage s Violet.

Robert mora shvatiti koliko je neovisnost vrijedna, dok će za Annu i Batesa konačno svanuti dan koji su očekivali.

Posljednja epizoda serije nudi ljubav i gubitak, sreću i tugu po kojoj je Downton Abbey poznat. Obitelj i posluga dočekuju 1926. godinu na nezaboravnom dočeku. Epizoda traje dva sata i u društvu naših omiljenih likova možemo uživati u velikoj završnici ovog svjetskog televizijskog fenomena.
Uloge: MAGGIE SMITH (Violet, udova grofica od Granthama), HUGH BONNEVILLE (Robert, grof od Grantham), LAURA CARMICHAEL (ledi Edith Crawley), JIM CARTER (g. Carson), RAQUEL CASSIDY (Baxter), BRENDAN COYLE (g. Bates), MICHELLE DOCKERY (ledi Mary Crawley), KEVIN DOYLE (Molesley), KPAMME FROGGATT (Anna), ROBERT JAMES-COLLIER (Thomas), PHYLLIS LOGAN (gđa Hughes), ELIZABETH McGOVERN (Cora, grofica od Granthama), SOPHIE McSHERA (Daisy), LESLEY NICOL (gđa Patmore), DAVID ROBB (dr. Clarkson), PENELOPE WILTON (Isobel Crawley), SUE JOHNSTON (Denker), JEREMY SWIFT (Spratt), SAMANTHA BOND (ledi Rosamund)

Scenarist: JULIAN FELLOWES
Režija: Michael Engler
Urednica: Ranka Horvat