Srce Vukovara

11. studenoga na HRT1 u 20.35 - dokumentarna serija iz 2018.

Dokumentarna serija o zbivanjima u Vukovarskoj bolnici za vrijeme Domovinskog rata. S naglaskom na svakodnevni život u bolnici i njezino djelovanje u ratnim uvjetima pratimo ustroj od samog početka ratnih zbivanja pa sve do predaje grada. Tako obuhvaćamo strukturu osoblja, inventar, mogućnosti njege koju je bolnica pružala te kako se situacija mijenjala iz dana u dan.

Vidjet ćemo transformaciju bolnice iz otvorene ustanove miroljubivog grada u srce tvrđave pod opsadom - gdje se liječnici i pacijenti, svedeni na funkcioniranje u nezamislivim uvjetima, bore za život pod granatama. Zatječemo Vukovar neposredno nakon demokratskih promjena. Počeci političkog i društvenog komešanja odrazili su se i na bolnicu. Nakon masakra u Borovu Selu i ubojstva 12 hrvatskih policajaca zaposlenici srpske nacionalnosti u velikom broju počinju napuštati radna mjesta. Na državnoj razini osniva se Glavni sanitetski stožer RH na čelu s ministrom Andrijom Hebrangom. Nakon što tadašnji ravnatelj bolnice daje ostavku, dr. Hebrang postavlja dr. Vesnu Bosanac i dr. Jurja Njavru na čelo bolnice koja se počinje pripremati za djelovanje u ratnim uvjetima.

Počinje prvo granatiranje bolnice. Zaoštravanjem napada na grad, ranjenika je sve više, a lijekova i zdravstvenog materijala sve manje. Serija dokumentira kako su bili organizirani izlasci hitne pomoći na teren, kako je izgledao prijem ranjenika te u kojim su se uvjetima obavljali operativni zahvati. Vidjet ćemo trenutke u kojima je bolnica uspijevala opstati unatoč nedostatku struje, hrane i vode - u nehigijenskim uvjetima. Osim rada u bolnici, pratimo i priče nekolicine branitelja koji iz svoje vizure opisuju put od ranjavanja, dolaska u bolnicu pa sve do konačnog izlaska.
Nakon što je pad grada postao neizbježan, počinju pregovori o evakuaciji. Pratimo događaje posljednja četiri dana Vukovarske bolnice.
Scenarist, redatelj i izvršni producent Stipo Majić

Od nade koja se javila kada je primljena vijest da je sporazum postignut i da će se evakuacija provesti, do straha i očaja kada se ispostavilo da sporazum nije poštovan. Umjesto međunarodne organizacije Crvenog križa, u bolnicu ulazi JNA u pratnji paravojnih formacija. Ono što slijedi najmračniji je dio rata u Vukovaru: izvode se ranjenici, civili, čak i medicinsko osoblje - mnogi su ubijeni, mnogi nikad pronađeni. Ulazimo u psihu ljudi kojima je jedino bitno kako preživjeti i kako spasiti svoje najbliže. Serija završava izlaskom ranjenika i osoblja bolnice u konvojima koji ih vode u nepoznato.

Scenarist, redatelj i izvršni producent emisije je Stipo Majić, snimatelji Dragan Ruljančić i Goran Legović, montažeri Sandro Baraba i Velimir Jakopčević, dramaturg Marko Hrenović, a urednik Miro Branković. Produkcija: UHBTC, Amico studio d.o.o.