Film Dužijanca nagrađen na festivalu ITF'CRO

Odlukom međunarodnog žirija 21. Međunarodnog festivala turističkog filma ITF'CRO emisija pučke i predajne kulture Programskog odjela Kulture HRT-a "Dužijanca" (integralna verzija) proglašena je najboljim filmom u kategoriji do 60 minuta.

Diploma 21. - ITF'CRO 2018 bit će uručena na ceremoniji završne večeri priredbe u Solinu, u petak, 9. studenog 2018. Na istoj će svečanosti nagradu Golden Interstas dobiti i predstavnici Udruge bačkih Hrvata "Dužijanca" iz Subotice.

Za bačke Hrvate Bunjevce Dužijanca, žetvena svečanost, ima veliku važnost, gotovo i veću od same žetve i njezina uroda. I druga bunjevačka mjesta u Bačkoj imaju lokalne dužijance, no najsvečanija je ona koja se uoči blagdana Gospojine, Velike Gospe, sredinom kolovoza, održava u Subotici. Glavni su akteri tog događaja i, možemo slobodno reći, najvažnije osobe tih dana u gradu - bandaš i bandašica. Prilika za to pruži im se samo jednom u životu, a i to ne baš svakomu – kandidata je uvijek više…

Film "Dužijanca" premijerno je emitiran u programu HTV-a u dva dijela, 2. i 9. kolovoza ove godine.

Redatelj filma je Branko Ištvančić koji uz autora teksta Alekseja Pavlovskog potpisuje scenarij. Glavni snimatelj je Ivan Kovač. Ostali su Dražen Lipka, Ivan Brezovec, Damjan Petrović. Novije arhivske materijale snimili su Zvonimir Sudarević, Marin Piuković. Snimatelji tona su Mladen Šiklić i Krunoslav Ljubanović. Rasvjetu potpisuju Ljudevit Fištrić, Zoran Pisačić, Vedran Živičnjak. Montažer je Filip Karabelj, autor glazbe je Pere Ištvančić. Tekst je čitao Drago Celizić. Kolorist je Bogdan Tankosić. Tonsku obradu potpisuje Krešimir Šušljek. Tajnica režije je Žaklina Komljen. Producenti su Mate Letica i Stjepan Erić. Urednik Aleksej Pavlovsky.