Putopisni serijal Stani u Lici Andree Buče

14. studenoga na HRT1 u 21 sat - dokumentarna serija

Gledatelji Hrvatske radiotelevizije od srijede 14. studenoga na Prvome programu (HRT – HTV1) u terminu od 21 sat moći će uživati u putopisnome serijalu Stani u Lici novinarke i redateljice Andree Buča. Cilj serijala je predstaviti zanimljivosti ličkog kraja i njegove ljude na suvremen i neposredan način koji je Lici svojstven.

Putopisni serijal Stani u Lici! nije preslika nekog turističkog vodiča kroz Liku, ovo je moj odnos prema Lici, njezinom stanovništvu, njihovim običajima i pejzažima koji vas ostavljaju bez daha. Stani u Lici! rezultat je istraživanja, upoznavanja i višegodišnjeg skitanja ovim krajevima, najavljuje autorica Andrea.

Kroz Liku prođe mnogo turista iz cijelog svijeta i redovito se dive pogledu iz automobila, bilo da gledaju gordi Velebit, Gacku dolinu, Ličko polje ili Zir, no osim planinara, avanturista, lovaca i putnika namjernika, malo tko se u Lici i zaustavi. A zaustaviti se u Lici znači osvojiti vrhove Velebita, prijeći Premužićevu stazu, ploviti rijekom Likom, loviti pastrve u Gackoj, uživati u gastronomskim specijalitetima kraja, iskusiti životni stil Ličana, no povrh svega upoznati lica ljudi i ljepote prirode koji postaju sve zanimljiviji strancima.

Ličani su čudo. Njihova jednostavnost, gostoljubivost, humor, hrana, pjesma…Lika je zaista prekrasna!, ističe Andrea. Novinarka i redateljica te dobitnica nagrade Joško Martinović, Andrea Buča prepoznatljiva je po otvorenom i neposrednom pristupu sugovornicima te izboru tema iz svakodnevice koje su često mnogima nepoznate. Nakon serijala Bučom u glavuSudar svjetova, Stani u Lici! nastavlja izdvajati Buču kao autoricu koja svojim pristupom te opuštenim i vedrim tonom osvaja sugovornike. U trajanju od 26 minuta, gledatelji će u 9 epizoda otkriti priče koje će ih zasigurno zabaviti, a možda i natjerati da se zaustave u Lici te otkriju njezine čari.

U prvoj epizodi Andrea se zaustavila u mjestu Krasno u kojem se nalazi najstarija šumarija, ulaz u NP Sjeverni Velebit, najfiniji škripavac, i ekološki uzgojena hrana. Kako je priprema ličkog smoothijea okrunjena pjesmom Vječni sokol, pogledajte u prvoj epizodi putopisne serije Stani u Lici! koja je na rasporedu u srijedu na Prvome programu (HRT – HTV 1) u 21 sat.

Redateljica i scenaristica je Andrea Buča, snimatelji Milan Latković i Duje Kundić, a montažerka Iva Blašković.