Njemačka 83 - priča o Njemačkoj s obje strane zida

17. studenoga na HRT3 u 21.35 - serija DEUTSCHLAND 83 (12)

Njemačka serija u osam nastavaka priča je o Njemačkoj s obje strane zida, Istočnoj i Zapadnoj, prikazana kroz osobnu epopeju jednog čovjeka. To je inteligentna i dinamična pripovijest o sazrijevanju u svijetu laži, prijevara i izdaja.

Jonas Nay u seriji se pojavljuje u glavnoj ulozi 24-godišnjaka rođenog u Istočnoj Njemačkoj kojeg 1983. šalju na Zapad kao špijuna za Stasijevu obavještajnu službu HVA. Martina Raucha, mladog špijuna rastrganog između dva svijeta, istočnonjemačka obavještajna služba HVA šalje da se domogne NATO-vih vojnih planova.

Dok se političke strasti rasplamsavaju, a nuklearni rat sve zlokobnije prijeti, Martin mora napustiti sve što poznaje radi novog života pod lažnim identitetom na Zapadu. Ali nitko i ništa nije ono što se na prvi pogled čini. Svaki prijatelj potencijalni je neprijatelj, svaki neprijatelj potencijalni agent, a na kocki je apsolutno sve.

NJEMAČKA 83 prva je serija na njemačkom jeziku koju je emitirala neka američka televizijska postaja, a ovjenčana je i lovorikama američke kritike. Autori su Anna i Jörg Winger, scenaristica je Anna Winger, a redatelji Edward Berger i Samira Radsi. Izvršni producenti su Joerg Winger i Nico Hoffman (čije su serije Naše majke, naši očevi i Potonuće Laconije također prikazane na HTV-u).

U 3. epizodi na NATO-voj konferenciji u Bruxellesu Moritz se prvi put mora iskazati u ulozi Romea i zavesti tajnicu glavnog sigurnosnog analitičara.

U glavnim ulogama su Jonas Nay, Maria Schrader, Ulrich Noethen, Sylvester Groth, Sonja Gerhardt, Ludwig Trepte, Alexander Beyer, Lisa Tomaschew.