Šuti - drama

22. studenoga na HRT2 u 21.50 - hrvatski igrani film iz 2013. (15)

U povodu skorog datuma Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u ciklusu filmova četvrtkom izdvajamo film Šuti Lukasa Nole. Film govori o obiteljskom nasilju s ciljem senzibiliziranja javnosti da se na njega treba ukazivati jer se nažalost prijavljuje u vrlo malom broju. Nasilno ponašanje postaje sve prisutniji problem u modernom društvu, te ga se ne smije prešućivati. Sam naslov filma Šuti otvara upravo tu temu kao poruku i pravo na dostojanstven život žene.

Može li se prekinuti nit zle sreće, nasilja i patnje koja je duboko protkana kroz generacije jedne obitelji? Bebina majka slaba je karaktera i slaba zdravlja. Bebin otac mrk je i nasilan. Bebin brat je posesivan i problematičan. Bebin dečko je iz popravnog doma. Ima li Bebina kći šanse prekinuti taj turoban niz, ima li šanse postati voljena i vedra osoba? Ima li pravo na život izvan kruga obiteljskog pakla?

Film je snimljen prema istinitom događaju o nasilju i zlostavljanju u obitelji.

U drami glume Tihana Lazović, Živko Anočić, Lana Barić, Milan Pleština, Ksenija Marinković i drugi. Scenarist i redatelj je Lukas Nola, kamera - Mirko Pivčević h.f.s., dok produkciju potpisuje Kinorama u koprodukciji s HRT-om.

Šuti je dobitnik pet Zlatnih Arena - sporedna uloga, glazba, montaža, maska, ton i glumački debitant - Tihana Lazović.