Soba – drama

6. kolovoza na HRT – HTV 2 u 21 sat (12)

U Akronu u Ohiju 24-godišnja Joy Newsome i njezin petogodišnji sin Jack žive u bijednoj šupi koju zovu "soba". Dijele krevet, WC, kadu, televizor i kuhinjicu. Jedini prozor koji imaju je krovni. Zatočenici su čovjeka kojeg zovu stari Nick.

On je Jackov biološki otac koji je prije sedam godina oteo Joy. Redovito je siluje dok Jack spava u ormaru. Joy pokušava ostati optimistična zbog sina, ali pati od pothranjenosti i depresije. Dopušta Jacku da vjeruje kako su stvarni samo "soba" i ono što se nalazi u njoj, a da ostatak svijeta postoji samo na televiziji.

U irsko-kanadsko-britansko-američkoj drami ROOM iz 2015. glume Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen, Sean Bridgers, William H. Macy i drugi. Emma Donoghue napisala je scenarij prema svom istoimenom romanu iz 2015. Režiju potpisuje Lenny Abrahamson.

Hvaljen kao jedan od najboljih filmova godine, film "Soba" osvojio je brojna priznanja i nominacije.  Na 88. dodijeli Oscara nominiran je u četiri kategorije, uključujući i za najbolji film, a Oscara je osvojila Brie Larson za glavnu žensku ulogu. Osvojio je i devet nagrada Kanadske akademije za film i televiziju, uključujući i nagradu za najbolji film te sedam nagrada IFTA-e, uključujući i nagradu za najbolji film. Brie Larson osvojila je BAFTA-u u kategoriji najbolje glumice.