Razotkrivanje Jupitera

12. srpnja na HRT – HTV 3 u 16:10

Pet godina nakon lansiranja, Nasina letjelica Juno ušla je u Jupiterovu orbitu i dolazi do nevjerojatnih otkrića. Ovaj dokumentarac prati njezinu misiju i napokon razotkriva neke od najskrivenijih tajni tog planeta.

Jupiter je gigant. Svi planeti našeg Sunčev sustava, asteroidi i kometi stali bi u njega. No osim toga, o našem najvećem plinskom divu znali smo iznimno malo. Sve dosad.

Redatelj i producent uratka JUPITER REVEALED (JUNO: DISCOVERING THE GIANT) je Thomas Hewitson. Koprodukcija: BBC Studios i Science Channel.

Jupiter je, uz Saturn, Uran i Neptun, jedan od predstavnika plinovitih divova. Masa mu je 318 puta veća od Zemlje. Peti je planet u nizu od Sunca te kruži na prosječnoj udaljenosti od nešto više od 778 milijuna kilometara. Za jedan mu je obilazak potrebno 11,86 godina.

Ima najintenzivnije magnetsko polje od svih planeta Sunčeva sustava, a pretpostavlja se da ono proizlazi iz električnog strujanja rotirajućeg metalnog vodika u unutrašnjosti. U njegovoj orbiti otkriveno je 12 novih mjeseca čime je ukupni broj poznatih mjeseca oko tog planeta dosegao 79.