Jubilarno 600. izdanje emisije Kokice

Hrvatska radiotelevizija u subotu na svom Trećem programu (HRT-HTV3) u terminu od 13 sati emitirat će jubilarno 600. izdanje svoje tjedne emisije o filmu za djecu i mlade Kokice.

U 600. emisiji Kokice uz svoju voditeljicu Sandru Bosnar govore o novoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva koja ove godine od 23. do 25. studenoga i sama proslavlja vrijedan jubilej – 50. izdanje.

Reviju uz Hrvatski filmski savez priređuje Kinoklub Zagreb koji kao najstariji amaterski kinoklub u jugoistočnoj Europi proslavlja 90 godina rada. Film tjedna je dugometražni animirani film Ralph ruši internet, a emisija doznaje i koji će animirani filmovi sljedećih tjedana i mjeseci stići u hrvatska i svjetska kina.

U rubrici posvećenoj radovima mladih autora iz Hrvatske gledatelji će vidjeti animirani film Vrijeme leti autorica Barbare Vrčić i Magdalene Palašek iz Škole animiranog filma Čakovec (ŠAF), ovjenčan prvom nagradom Stručnoga ocjenjivačkog suda na 56. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Bolu. Kokice otkrivaju tko je ovog tjedna osvojio nagradu za najbolju filmsku kritiku.

HRT-ove Kokice jedinstvena su televizijska emisija u Europi i svijetu koja se, tematizirajući filmsku umjetnost, obraća mladim ljubiteljima filma, ali i široj obiteljskoj publici, a prva emisija prikazana je 15. siječnja 2003. Od nove televizijske sezone Kokice svake subote poslijepodne te u reprizi na HTV3 svoje gledatelje upoznaju s mladim filmašima iz filmskih i videodružina u Hrvatskoj, prikazuju njihove radove, donose aktualni kino i videorepertoar, prate filmske revije, festivale i dodjele nagrada te  govore o hrvatskoj kinematografiji.

Emisija je jedinstvena i po poticanju pisanja filmskih kritika među djecom i mladima. Naime, od prve emisije Kokice surađuju sa svojim gledateljima i u nagradnoj igri Moja filmska kritika čiji sudionici pišu kritiku filma koji su proteklih sedam dana vidjeli u kinu, na DVD-u ili TV-u, a koji ih se iz bilo kojeg razloga najviše dojmio. Broj filmskih kritika, pitalica, crteža i filmskih priča koje su Kokicama proteklih šesnaest godina poslali njihovi gledatelji premašio je tisuću. Vizualni identitet djelo je višestruko nagrađivanog redatelja animiranih filmova Simona Bogojevića Naratha.

Voditeljica Kokica je Sandra Bosnar, urednica emisije je Nataša Vukas-Stanojkovski, redateljica Sanja Aničić, a scenarist Boško Picula.