Radio drama Hrvatskog radija nagrađena na festivalu u Bratislavi

Dramski program Hrvatskog radija HRT-a na 12. međunarodnom festivalu radio drame za djecu i mlade Prix Ex Aequo koji je održan od 12. do 16. studenoga u Bratislavi osvojio je nagradu za najbolju radio dramu za mlade emisijom prema tekstu Ivora Martinića "Vitez na pola", a u režiji Mislava Brečića.

Članovi žirija Soila Valkama iz Finske, Peter Meszaros iz Mađarske i Štefan Timko iz Slovačke procijenili su da je hrvatska radio drama za mlade najcjelovitije djelo u kojemu se ironijski intoniran tekst odlično predstavlja u sazvučju režije, glazbe i tona te se emisija nametnula iznad ostalih drama u ovoj natjecateljskoj kategoriji.

"Vitez na pola" tekst je suvremenog hrvatskog dramatićara Ivora Martinića, a napisan je prema narudžbi izvorno za radio. Redatelj je Mislav Brečić, skladatelj originalne glazbe Stanislav Kovačić, ton majstor Tomislav Šamec, dramaturginja i urednica emisije je Nives Madunić Barišić, a uloge su tumačili Mia Krajcar, Filip Juričić, Sven Medvešek i Janko Rakoš.

Emisija je dostupna i na podcastu emisije Radioigra za djecu i mlade. Na ovogodišnjem festivalu sudjelovalo je 17 zemalja među kojima Finska, Švedska, Njemačka, Češka, Slovenija, ali i Kuba, Indonezija i Kina.

U kategoriji radio drame za djecu najboljom je proglašena emisija slovačkoga radija "Dobar sluga, zli gospodar" autorice Nade Ulična-Jurkemik , a u režiji Milene Lukačove.

U ovoj kategoriji HRT HR Dramski program predstavio se radio dramom za djecu  "Priča za kušanje" prema tekstovima Zvonimira Baloga.