Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta - prijenos

Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta – u subotu na HRT2u 21 sat izravno iz zagrebačkog HNK

Hrvatska radiotelevizija u subotu, 24. studenoga u 21 sat na svom Drugom programu (HRT-HTV2) izravno iz zagrebačkog HNK prenosi tradicionalnu dodjelu Nagrada hrvatskog glumišta.

Nagrade hrvatskog glumišta dodjeljuju se ove godine 26. put, a dodjeljuju se svake godine na povijesni dan hrvatskoga glumišta 24. studenoga, kada je 1860. godine, nakon burnih rodoljubnih prosvjeda građanstva, a po uputama Dimitrija Demetra glumac Vilim Lesić objavio da će se na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski.

U kategorijama za najbolja ostvarenja iz područja dramske, operne i operetne, plesne, radio i televizijske umjetnosti nominirana su po tri kandidata, a voditelji će laureate proglasiti tijekom svečanosti uživo iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje ove godine u kategoriji Drame pripala je dramskom umjetniku Mustafi Nadareviću, a za operno stvaralaštvo dodijeljena je Blaženki Milić, sopranistici i dugogodišnjoj prvakinji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu.

Autori scenske provedbe koji potpisuju scenarij i režiju su Lea Anastazija Fleger i Paolo Tišljarić, a kroz priredbu će nas voditi Tara Rosandić i Marko Petrić, dok je za priredbu bogatu glazbenim aranžmanima zaslužan Ante Gelo.

Redatelj televizijskog prijenosa je Tvrtko Grgić, producentica Tihana Čuljak, a urednica prijenosa Maja Gregl.