Alpe Dunav Jadran - međunarodni magazin

24. studenoga na HRT4 u 18.25; repriza u nedjelju u 15.05 i 3.30

U 36. sezoni, vaše slike iz srednje Europe vraćaju se u poznati dvotjedni premijerni ritam emitiranja. Ovog vikenda su glavne teme:

Inovatorska istraživanja na području biomedicine, farmacije i ekologije, visokotehnološka rješenja i promicanje izvrsnosti – temelji su rada autonomnog međunarodnog istraživačkog centra Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Trstu.

Prije 150 godina grof Karl Pfeiffer križanjem je stvorio iznimno otpornu slavonsku crnu svinju. No ona raste sporije od drugih, pa uzgoj domaće fajferice nije baš isplativ. Ali je važan za hrvatsko stočarstvo.

U zidove samostana širom Europe ugrađeni su regulatori akustike. Na slovenskom tlu najpoznatije su one u Pleterju. Zovu ih štimance. Njihovu tajnu dobrog zvuka otkriva glazbeni stručnjak Janez Jocif.

Jedna mađarska mlada mama prije tri godine se upustila u planinarenje sa sinčićem na leđima. Tako je pokrenula cijeli pokret "Zemaljska plava tura", koji prati blogom "Sa slijepim putnikom po plavom znaku".

Nijemci znaju reći: "Sreću i staklo izgubiš lako". Ali jedan par iz Donje Bavarske pobija tu izreku. Oni su se "našli" upravo na umjetničkoj obradi stakla. I nerazdvojni su.

Urednica: Daria Marjanović
Realizatorica: Sanja Arsenić

Sve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.

      
Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.