Hrvatska radiotelevizija slavi kvalitetu na Svjetski dan televizije

Hrvatska radiotelevizija pridružila se obilježavanju 22. Svjetskog dana televizije, koji ove godine slavi kvalitetu TV sadržaja.

Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila je 21. studenoga Svjetskim danom televizije kako bi istaknula važnost i vrijednost mira i sigurnosti - jer je u sedamdeset godina postojanja televizija postala najutjecajniji medij. Najnoviji podaci pokazuju da se u 86 posto europskih kućanstava svakodnevno televizija gleda u prosjeku 3 sata i 38 minuta.

Europska radiodifuzijska unija (European Broadcasting Union – EBU), Udruga komercijalnih europskih televizija (Commercial Television in Europe – ACT)  i Udruga televizijskih i radijskih distributera (Association of television and radio sales houses – EGTA) sa sjedištem u Bruxellesu ujedinile su se kako bi obilježile taj dan.

Snimile su i videozapis u trajanju od 30 sekundi koji će prikazati televizije diljem Europe, Azije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Australije, a s naglaskom na televizijske vrhunce u proteklih 12 mjeseci, poput Svjetskog nogometnog prvenstva ili eurovizijskog natjecanja, koje je prenosio i HRT.

''Upravo se na ovaj dan ističu i naši ciljevi svih 365 dana u godini, a to su, uz objektivno informiranje na svim programima HRT-a, i zabavni sadržaji visoke kvalitete te kvalitetni programi za djecu, kao i edukativni i znanstveno- dokumentarni filmovi'', istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

Caroline Petit, zamjenica direktora Regionalnog informacijskog centra za Europu u Ujedinjenim narodima (UNRIC), poručila je: ''Televizija mora i dalje igrati svoju ulogu u smislu učenja i poticanja gledatelja, pogotovo onih mlađih. To uključuje dijeljenje uspješnih priča o pojedincima ili organizacijama koji pridonose napretku i održivosti našega društva. Vjetar u leđa tomu daje tema ‘vrhunski sadržaj - sadržaj koji ujedinjuje, nadahnjuje i informira’ ovogodišnjeg Svjetskog dana televizije.''

Članice EBU-a u 56 zemalja ulažu godišnje više od 18,6 billijuna eura u kvalitetan sadržaj. Prema najnovijem izvješću Europskoga audiovizualnog opservatorija, prošlogodišnja produkcija televizijske fikcije u EU-u zbrojila je 920 naslova, 16.400 epizoda i više od 11.000 sati materijala.

U povodu Svjetskoga dana televizije gledatelje se u videozapisu poziva da svoju sklonost televiziji 21. studenoga iskažu na društvenim mrežama koristeći se ključnim riječima #WorldTVDay i #WeloveTV.

HRT društveno važne zadaće svakodnevno ispunjava brojnim javnim medijskim sadržajima kojima obrazuje, izvješćuje i zabavlja svoje korisnike na četirima nacionalnim televizijskim programima, trima nacionalnim radijskim programima, na osam regionalnih radijskih programa, na međunarodnome multimedijskom programu HRT – Glas Hrvatske te na mrežnim stranicama, teletekstu i multimedijskoj usluzi HRTi.

Veoma vrijedan dio Hrvatske radiotelevizije su i njezini ansambli – Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije i Zbor Hrvatske radiotelevizije. Njihovim radom i bogatom arhivskom građom Hrvatska radiotelevizija desetljećima promiče hrvatsku glazbu i kulturu te domaće audiovizualno stvaralaštvo diljem svijeta.

Videozapis koji je Hrvatska radiotelevizija pripremila u povodu Svjetskoga dana televizije bit će moguće od danas pogledati u programima Hrvatske radiotelevizije te na multimedijskoj usluzi HRTi.