Zlatni kompas - pustolovna fantazija

16. svibnja na HRT – HTV 2 u 20:05 (12)

Oskarovci Nicole Kidman i Daniel Craig tumače glavne uloge u ovoj celuloidnoj maštariji. Ova fascinantna saga pripovijeda o vječnoj borbi dobra protiv zla te o sposobnosti jedne djevojčice da premosti procijep koji je raskolio svemir.


Ova pustolovna fantazija, snimljena prema prvom dijelu nagrađivane trilogije Philipa Pullmana "Njegove tamne tvari", smještena u paralelni svemir gdje se znanost isprepleće s magijom.

Dvanaestogodišnja Lyra Belacqua hita u pomoć svom najboljem prijatelju, no naposljetku se nađe u veličanstvenoj misiji da spasi ne samo svoj svijet nego i naš i sve ostale svjetove...

Michael Fink, Bill Westenhofer, Ben Morris i Trevor Wood 2007. nagrađeni su Oscarom za vizualne efekte, a u toj kategoriji osvojili su i BAFTA-inu nagradu 2008. godine.

Film je podigao dosta medijske prašine jer se temelji na romanu 'Polarno svjetlo' deklariranog ateista Philipa Pullmana i dio je trilogije koja se još sastoji od naslova 'Tanki bodež' i 'Jantarni dalekozor'. U knjigama se preispituju svi, pa i vjerski autoriteti, a ni onaj vrhovni - Bog - se ne prikazuje u dobrom svjetlu.

Zlatni kompas je prema Pullmanovoj knjizi adaptirao i režirao Chris Weitz, poznat po humornoj drami 'Sve zbog jednog dječaka'. Weitz je priznao da je ublažio antireligijsku i antikršćansku tematiku i izmijenio kraj, jer nije želio uvrijediti vjernike u publici. Zlatni kompas nije baš oduševio kritičare. Vizualni efekti su hvaljeni, ali je izraženo nezadovoljstvo neinteresantnom pričom.

U američko-britanskom filmu (The Golden Compass, 2007.) glume i Dakota Blue Richards, Sam Elliott, Eva Green, Ian McKellen.