''Povijesni arhivistički dan - rekonstrukcija ''Portreta i susreta''

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavljen je projekt Hrvatske radiotelevizije ''Rekonstrukcija dokumentarne serije ''Portreti i susreti''.

Ovaj jedinstveni projekt, ne samo u Hrvatskoj, već u svijetu, pokrenut je 2015. godine, u sklopu priprema za digitalizaciju arhivskog gradiva HRT-a, a iste je godine osvojio nagradu na Svjetskoj konferenciji audiovizualnih arhiva u organizaciji FIAT-a/IFTA-e u Beču.

''Ovo je arhivistički povijesni dan, jer predstavljamo projekt ne samo u Godini kulturne baštine, što ovaj serijal nedvojbeno jest, već i u godini sportskih uspjeha za Hrvatsku, a nama arhivistima - ovaj je projekt osvojio zlato još  2015. Ponosni smo  što će se upravo sljedeća Svjetska konferencija održati u listopadu, 2019. u Dubrovniku. '' istaknuo je Blago Markota, rukovoditelj Arhiva HRT-a.

Iza projekta stoji vrijedan tim, na čelu sa samom scenaristicom Irenom Vrkljan, koja se nakon 55 godina vratila u gotovo istu ulogu: ''Sve to - iz ljubavi'' - kratko je istaknula.

Naime, od 64 epizode - većina je bila bez tonskog zapisa, stoga se za 300-tinjak audio intervencija i 7 sati glazbe pobrinula Vlatka Glasnović, dok je projekt od ideje do realizacije nosila Tajana Prpić, uz marljiva istraživanja Vesne Klarić, te za izbor fotografija zadužene Lane Bubenik. Serijal ima i svoj novi, jedinstveni font slova, a koliko je projekt svima prirastao srcu potvrdio je i redatelj Leon Rizmaul, koji potpisuje i 10-minutni pred-nastavak ili ''sequal'' film Irenino ogledalo.

Dokumentarna serija Radiotelevizije Zagreb stvarana od 1960. do 1969. prikazivala je originalnom režijom i pjesničkim tekstovima tadašnji život i stvaralaštvo najuglednijih hrvatskih slikara, književnika I nositelja avangardnih kretanja u hrvatskom kulturnom miljeu. Vrijednosti serije velikim dijelom pridonose scenariji ugledne hrvatske književnice Irene Vrkljan, dok režiju gotovo svih emisija potpisuje Ante Viculin, a od 1966. osebujnim stilom umjetnike nastavlja portretirati urednik, novinar i književnik Vlado Gotovac.

Emitirala se jednom mjesečno, ponedjeljkom (tada u prime time-u) u 21.45, a urednica HTV 3 Vlatka Kolarović veseli se emitiranju rekonstrukcija: ''Ovaj projekt pokazuje koliko je važna audiovizualna baština, koliko je važna briga o njoj, i koliko su važni pojedinci. Sve rekonstruirane epizode prikazivat ćemo na trećem programu HTV-a od 2019-e godine. Termin će ostati mala tajna.''

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska projekt je predstavio redatelj projekta Leon Rizmaul.