Druga strana: Hrvatska i američke sankcije Iranu

28. studenoga na HRT4 u 20.05 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                                         * * *

Amerika steže ekonomske sankcije oko Irana. Europa se tome oštro protivi, a Trump prijeti da će sve koji krše njegovu odluku staviti u isti koš kao i Iran, odnosno zabraniti im pristup američkom tržištu i američkom financijskom sustavu.

Ima li Europska unija izbora?

Trumpova administracija tvrdi da je osnovni cilj sankcija onemogućiti Iranu prihode od izvoza nafte, ali istodobno ne dovesti do panike na svjetskom tržištu najvažnijeg energenta. Za sada sankcije obuhvaćaju 50 banaka i njihovih podružnica, iransku nacionalnu aviokompaniju i dvjestotinjak brodskih prijevoznika.

Europa nije energetski samodostatna poput Amerike i protivi se novim sankcija. Osim uvoza nafte EU vidi Iran kao velikog konzumenta svog izvoza i investicijsku priliku za europske kompanije.

Gdje je tome kraj i koliku štetu od globalnog ekonomskog rata Trumpa i Teherana trpi Europska unija i Hrvatska, odgovara naftni konzultant, Miro Skalicki.

Urednik i voditelj: Željko Kardum

Reprizno izdanje emisije na rasporedu je u 4.10 te u subotu u 15.35 na HRT4.

Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na spomenutoj usluzi pronađite i emitirana izdanja emisije.