Na Trećem programu ciklus filmova Bernarda Bertoluccija

Hrvatska radiotelevizija povodom smrti velikog talijanskog redatelja Bernarda Bertoluccija tijekom studenog i prosinca na svom će Trećem programu (HRT-HTV3) prikazati  retrospektivu nekih od njegovih najboljih filmova.

Ciklus počinje u srijedu, 28. studenog a prvi na rasporedu je film Posljednji kineski car s početkom u 22.50 sati. Riječ je o povijesnoj drami koja govori u Pu Yi-u, koji na prijestolje dolazi sa svega tri godine i ne smije napuštati palaču u kojoj se sve više osjeća kao u zatvoru. Dolazak škotskog učitelja Reginalda Johnstona u njemu budi još veću znatiželju za upoznavanjem svijeta. Film je osvojio  čak devet Oscara, uključujući onog za najboljeg redatelja i najbolji film, te brojne druge prestižne nagrade diljem svijeta.

Slijedeći film iz ciklusa, Mali Buda, na programu je 5. prosinca u 22.45 sati. Riječ je o drami čiji je glavni protagonist Jesse Konrad, tipičan je moderni američki dječak koji živi u Seattleu s ocem Deanom, inženjerom, i majkom Lisom, učiteljicom. Jednog dana obitelj zatekne pred vratima izaslanstvo budističkih redovnika iz daleke planinske kraljevine Butan, koji vjeruju da bi u dječaku mogao biti reinkarniran jedan od najuvaženijh lama.

Treći po redu je film Čaj u Sahari, koji je na rasporedu  12. prosinca u 22.35 sati. Port i Kit Moresby bogat su i dokon newyorški bračni par umjetničkih sklonosti, koji doputuje u sjevernu Afriku. Njihov bračni odnos opasno nagriza rutina, stoga su u potrazi za novim senzacijama u egzotičnim ambijentima.

Pored toga, u četvrtak 6. prosinca emisija Posebni dodaci bit će posvećena Bertolucciju, a u sklopu nje prokazat će se drama Sanjari s početkom u 23.35 sati na HTV 3.

Urednik filmova je Dean Šoša.