Alpe Dunav Jadran - međunarodni magazin

9. ožujka na HRT4 u 18.25; repriza u nedjelju u 15.05 i 3.30

Na pragu proljeća, slikama iz Srednje Europe još dominira snježnobijela boja:

Danas skijaški skokovi premašuju i 250 metara. Za njih su potrebne složene konstrukcije, kakvih je u svijetu svega pet: Planica, Obersdorf, Kulm, Vikersund i Harakhow. Samo kod ove posljednje u planiranju nije sudjelovao Janez Gorišek. On i njegov brat Lado očevi su skijaških skakaonica. Prva među njima, Planica, nastala je prije točno 50 godina.

Svjetski su popularna i natjecanja u umjetnosti izrade snježnih skulptura. "Snow Art" je prije četiri godine stigao i u talijansko mjestašce Pontebu u Val Canaleu, na inicijativu grupe mladih. Simpatični organizatori  odmah su privukli pozornost kipara i brojnih posjetitelja, dobrim programom i nizom popratnih događaja. Evo kako je bilo ove zime.

U srednjem vijeku na zlu glasu bile su neposlušne i neobuzdane žene, koje navodno čaraju i lete na metli. Vještice su tako postale prvim simbolima povijesne pobune protiv muške prevlasti u društvu. Živi spomen na njih danas čuvaju "Gornjogradske coprnice", koje predstavljaju Zagreb iz drugačijega kuta.

Odavno su se prestali strogo dijeliti muški i ženski poslovi. Ako nam se podere cipela, svejedno je hoće li je zakrpati postolar ili postolarica. U Würzburgu to već četiri desetljeća besprijekorno uspješno radi gospođa Hildegard Fritsch. Nijedan dan nije izostala s posla.

Na netom završenoj Fašničkoj regati pucketao je led pod pramcima jedrilica na Balatonu. Ali to nije umanjilo volju 13 ekipa, čiji su članovi dokazali da vrijedi razviti jedra u svako doba godine. U Mađarskoj je sve više ljubitelja zimskog jedrenja. Imaju sreću da njihovo najveće jezero nikad nije posve zamrznuto.

Urednica: Daria Marjanović
Realizatorica: Sanja Arsenić

Sve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.

      
Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.