21 - kriminalistička drama

9. rujna na HRT – HTV 2 u 21 sat (12)

Kriminalistička drama prema istinitoj priči o šestero studenata MIT-a koji su svladali vještine potrebne da postanu stručnjaci za varanje na kartama, nakon čega su u kockarnicama u Vegasu osvojili milijune.

Kako bi platio školarinu na fakultetu Ben Campbell (Jim Sturgess) zajedno sa svojom ekipom odlazi u Las Vegas, kako bi svoje znanje unovčili na kartama. U njihovoj avanturi pomaže im profesor Micky Rosa, čiji lik tumači Kevin Spacey.

Ekipa matematičkih genija koristi sistem brojanja karata stvarajući poseban sistem signala i potom igrajući na visoke uloge u ajncu. Dodirivanje očiju, stavljanje ruke na čelo ili provlačenje ruke kroz kosu samo su neki od načina na koje šalju signale jedni drugima. Oni žive dvostruke živote, tijekom dana su uzorni studenti u Bostonu, a vikendom vode glamurozni život u Vegasu.

Kate Bosworth glumi Benovu asistenticu, a Laurence Fishburne voditelja kazina. Film je režirao australski redatelj hrvatskog porijekla Robert Luketic, producent je Kevin Spacey. Scenaristi su Peter Steinfeld i Allan Loeb.

Luketic je pozornost Hollywooda privukao svojim nagrađivanim kratkim filmom Titsiana Booberini. Između ostalih filmova, režirao je i komedije Plavuša s Harvarda (2001), Gola istina (2009).

U američkom filmu 21 iz 2008. godine, snimljenu prema knjizi Bringing Down the House Bena Mezricha glume Jim Sturgess, Kevin Spacey, Laurence Fishburne, Kate Bosworth, Liza Lapira, Jacob Pitts, Aaron Yoo, Kieu Chinh.