Vikinzi - nove avanture slavnih osvajača i istraživača Srednjeg vijeka

22. prosinca na HRT2 u 23.20 - serija Vikings 5a (15)

Donosimo petu sezonu Vikinga, epa o životima i avanturama slavnih osvajača i istraživača Srednjeg vijeka.


Historyjeva serija je u dosadašnje četiri sezone osvojila čak 11 nominacija za Primetime Emmyja, a gledatelji je vole od samog početka. Uspjeh njihove prve igrane serije ponajviše leži u pristupu i produkciji kanala specijaliziranog za povijesne dokumentarce.

Nakon vikinških vojnih uspjeha u Northumbriji i Wessexu te osvete za smrt svoga oca kralja Ragnara Lothbroka, obogaljeni Ivar Beskosni pokušava se postaviti na čelo Velike poganske vojske usprkos negodovanju svoje braće Ubbea i Hvitserka.Bjorn Željezni
, najstariji Ragnarov sin, slijedi svoju sudbinu i odlazi na Sredozemlje. Sa sobom vodi i Halfdana, brata kralja Haralda Ljepokosog. Floki je emocionalno dotučen nakon smrti svoje žene Helge pa se sam samcat u čamcu otisne na more i prepusti volji bogova.

4. epizoda

Na temelju vizija biskupa Heahmunda, Sasi osmišljavaju plan bitke. Ivar Beskosni razrađuje svoju strategiju, a pritisak na Vikinge raste. Bjorn Željezni nađe se u nepoznatom kraju i mora uvjeriti tamošnjeg vladara da je trgovac, a ne pljačkaš.

U seriji glume Alex Hogh Andersen, Lothaire Bluteau, Moe Dunford, Kevin Durand, Peter Franzén, Alex Hogh, Kris Holden-Reid, Marco Ilso, John Kavanagh, Alexander Ludwig, Jonathan Rhys Meyers, Jasper Pääkkönen, Gustaf Skarsgard, Jordan Patrick Smith, Katheryn Winnick.

Urednica: Ranka Horvat