Održana svečana premijera HRT-ovog filma "Heroji se ne zaboravljaju"

Ovaj izniman dokumentarac pogledajte danas na Prvom programu HTV-a u 13.15. 

U Domu oružanih snaga Republike Hrvatske "Zvonimir" održana je svečana premijera filma "Heroji se ne zaboravljaju" koji govori o hrabrosti i požrtvovnosti američkog Hrvata Petera Tomicha (Petar Herceg Tonić) poginulog tijekom japanskog napada na Pearl Harbor 7. prosinca 1941.

Premijera filma nastalog u HRT-ovoj vlastitoj produkciji održana je upravo na 77.  godišnjicu japanskog napada na Pearl Harbour i to u nazočnosti Damira Krstičevića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, američkog veleposlanika u RH Roberta Kohorsta te zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnika Drage Matanovića.

Američki vekleposlanik Kohorst uvodnim se govorom obratio nazočnima, podsjetivši kako je 7. prosinac 1941. bio dan kada su Sjedinjene Države ušle u Drugi svjestki rat.

"Tog sudbonosnog dana, kojeg je predsjednik Roosevelt nazvao danom koji će se pamtiti po zlu, Sjedinjene Države uvučene su u Drugi svjetski rat. Prije dva tjedna, pridružio sam se obilježavanju tragičnih događaja u Vukovaru, i to je bilo doista dirljivo iskustvo. Kao Vukovar, mi Amerikanci gledamo na Pearl Harbor kao na tragediju, tugujemo za poginulima i sjećamo se heroja koji su poginuli tog dana. S velikim ponosom se Sjedinjene Države i Hrvatska danas prisjećaju jednog od tih heroja, Petera Tomicha, koji je dao svoj život kako bi spasio druge. Također želim zahvaliti Ministarstvu obrane i ministru Krstičeviću na organiziranju ovog događaja", rekao je Kohorst.

"Heroji se ne zaboravljaju" govori o časničkom namjesniku, hrvatskom iseljeniku Tomichu koji je služio na američkom bojnom brodu "Utah" u trenutku kada je on pogođen s dva japanska torpeda te se naglo počeo prevrtati. 

Svojom hrabrošću Tomich je spriječio eksploziju brodskih kotlova te time i veće žrtve među posadom, a za svoj je junački čin, u kojem je izgubio život, posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost, Kongresnom medaljom časti.

Ovaj film u trajanju od 52 minute također govori i o uzbudljivoj potrazi  za njegovim potomcima kojima bi se medalja uručila. Poslije gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontra-admiral Robert Lunney dokazao je da je Peter Tomich ustvari Petar Herceg Tonić i našao njegove potomke u Prologu u Hercegovini. 

Tako je poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti, kojom je Tomicha odlikovao tadašnji američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt, dodijeljena je predstavniku obitelji umirovljenom pukovniku Hravtske vojske Srećku Hercegu i to na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise usidrenom 2006. pred Splitom.

O filmu smo u Studiju 4 razgovarali s Nenadom Bachom i Robertom Lunneyem.