Božić ispričan glazbom, riječju i slikom

Ove godine Hrvatska radiotelevizija (HRT), odnosno Zbor HRT-a posebnije nego inače obilježava božićne blagdane koji su pred vratima.

Izdanjem nosača zvuka MIR, ZLATO, TAMJAN radost Božića opisana je glazbom, slikom i tekstom. Riječ je jednom CD-u s tri umjetnička djela: glazbom Tomislava Fačinija, ilustracijom Saše Šekoranje i kratkom pričom Ivane Šojat napisanom baš za ovu prigodu.

14 hrvatskih božićnih pjesama skladatelja Tomislava Fačinija u izvedbi Zbora HRT-a te vokalnih i instrumentalnih solista pod ravnanjem samog autora; božićna priča hvaljene književnice Ivane Šojat i ilustracija akademskog slikara, poznatog cvjećara i dizajnera Saše Šekoranje čine ovaj CD pravim malim umjetničkim remekdjelom.

Zvučna kulisa blagdanskog obiteljskog okupljanja u trenu postaje priča za laku noć, ukras ili prigodan dar pod božićnim drvcem. 

Tomislav Fačini svoju paletu života glazbenika slaže najraznovrsnijim zvucima. Jednako predano voli ranu kao i suvremenu glazbu, približavajući je publici komornih koncerata kao i malih ekrana. Skladajući ili obrađujući, perom opisuje zvukovne svjetove koje još nije čuo. One koje je pak već čuo, rado dovodi u sasvim neobične odnose; ne čuđenja radi, nego da bi iz njih rastvorio i izveo sva skrivena i moguća lica, pokrete i mirise.

Književnica i prevoditeljica s francuskog i engleskog, Ivana Šojat, i sama je nekoć pjevala u zboru, i to onom opernom Hrvatskog narodnog kazališta u rodnom joj Osijeku. Danas uređuje izdanja iste kazališne kuće i osvaja nagrade zbirkama priča i poezije te romanima, među kojima je Unterstadt  dramatiziran u istoimenu, također nagrađivanu predstavu. Djela su joj do sada prevedena na njemački, talijanski, bugarski, makedonski i engleski jezik.

Saša Šekoranja svojim se cvjetnim aranžmanima i uređenjima interijera profilirao u jednog od omiljenih hrvatskih dizajnera. Dvjema ljubavima, cvjećarstvu i prostornom uređenju, taj po struci akademski slikar, povremeno pridružuje i ilustracije, kojima, baš kao i bajkovitim izlozima ili nekima od najljepših hotelskih ili restoranskih interijera, mami zadivljene poglede.

Zbor HRT-a svojom božićnom turnejom (Kloštar Ivanić, Slavonski Brod, Zagreb, Zadar i Karlovac) predstavit će pjesme s ovog albuma, a gledatelji HRT-a moći ih vidjeti i čuti na sam Badnjak u 22.50 na Prvom televizijskom programu (HRT – HTV1).


Nakon svečanog predstavljanja u Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, u subotu, 15. prosinca u 12 sati, MIR, ZLATO, TAMJAN  bit će dostupan za kupnju u MUO shopu kao i narudžbom na shop@hrt.hr  ili putem web obrasca na portalu HRT-a.