Stani u Lici: Perušić - putopisni serijal Andree Buče

19. prosinca na HRT1 u 21 sat - dokumentarna serija - U 6. epizodi upoznajemo Perušić

Cilj putopisnog serijala Andree Buče je predstaviti zanimljivosti ličkog kraja i njegove ljude na suvremen i neposredan način koji je Lici svojstven.

Kroz Liku prođe mnogo turista iz cijelog svijeta i redovito se dive pogledu iz automobila, bilo da gledaju gordi Velebit, Gacku dolinu, Ličko polje ili Zir, no osim planinara, avanturista, lovaca i putnika namjernika, malo tko se u Lici i zaustavi. A zaustaviti se u Lici znači osvojiti vrhove Velebita, prijeći Premužićevu stazu, ploviti rijekom Likom, loviti pastrve u Gackoj, uživati u gastronomskim specijalitetima kraja, iskusiti životni stil Ličana, no povrh svega upoznati lica ljudi i ljepote prirode koji postaju sve zanimljiviji strancima.

Ličani su čudo. Njihova jednostavnost, gostoljubivost, humor, hrana, pjesma…Lika je zaista prekrasna!, ističe Andrea. Novinarka i redateljica te dobitnica nagrade Joško Martinović, Andrea Buča prepoznatljiva je po otvorenom i neposrednom pristupu sugovornicima te izboru tema iz svakodnevice koje su često mnogima nepoznate. Nakon serijala Bučom u glavuSudar svjetova, Stani u Lici! nastavlja izdvajati Buču kao autoricu koja svojim pristupom te opuštenim i vedrim tonom osvaja sugovornike. U trajanju od 26 minuta, gledatelji će u 9 epizoda otkriti priče koje će ih zasigurno zabaviti, a možda i natjerati da se zaustave u Lici te otkriju njezine čari.

Epizoda PERUŠIĆ
Između Otočca i Gospića smjestio se Perušić. Na razmeđi Osmanskog Carstva i Europe, ratovi ga nisu zaobišli. Svaki je osvajač ovdje ostavio djelić svoje kulture. Priroda je imala najveći utjecaj, rijeka Lika obilježila je živote Perušićana, a špilja Samograd jedna je od najljepših špilja Austro-Ugarske Monarhije. U Perušiću je i jedini kovač u ovom dijelu Like, njegova kovačnica okupljalište je društva iz Studenačke ulice. Perušićani ih zovu Romi, no oni su, kažu, Hrvati, katolici iz Studenačke. Ulica je mijenjale nazive, oni nisu mijenjali ulice.

Redateljica i scenaristica je Andrea Buča, snimatelji Milan Latković i Duje Kundić, a montažerka Iva Blašković.