Servantes iz Maloga Mista - nastavak popularne serije iz 70-ih Naše malo misto

29./30. siječnja na HRT3 u 0.25 - hrvatski film iz 1982.

Malo dalmatinsko mjesto. Keki je stiglo pismo iz Čilea iz kojeg saznaje da joj u posjete stiže nećak Tonči zvani Servantes. Kada Servantes stigne, Keka se razočara jer nije očekivala čovjeka pjesničke duše, u siromašnom odijelu.

Malo Misto živi od turizma, u korak s vremenom, otvara se nudistička plaža, direktor hotela Roko Prč posebno brine o mjenjačnici dok njegova supruga Anđa živi na visokoj nozi i uređuje vilu po zadnjoj modi. Dotur Luiđi i Bepina voljeli bi imati više mira, turistica iz Švedske zaljubljuje se u Vlaja Ikana iako ga niti riječi ne razumije, a Domeniko i Galileo su u vječnoj raspravi...

Film "Servantes iz Maloga Mista" nastao prema scenariju književnika, scenarista i novinara Miljenka Smoje, u režiji Daniela Marušića kojemu je ovo jedini igrani film, nastavak je nevjerojatno popularne serije iz 70-ih "Naše malo misto".

Film nam donosi svojevrsni presjek originalnih karaktera koji se pojavljuju u toj legendarnoj seriji, od izgubljenog pjesnika i prevoditelja Servantesa do poštara Andrije.

Marušić je film snimao u Cavtatu, a kroz pozadinu radnje čuju se popularne pjesme Olivera Dragojevića, Borisa Dvornika, Dubrovačkih trubadura i klape Trogir. Karikaturalni likovi smiješnih replika dočaravaju atmosferu primorskog gradića koji pokušava biti suvremen i uloviti moderne trendove dok većina njegovih "običnih" stanovnika živi u tradicionalnom poimanju svijeta.

Snimatelj je komedije kao i serije Branko Blažina (Samo ljudi, Licem u lice, Seljačka buna, Salaš u Malom Ritu) kojemu je ovo bio posljednji film, a u glumačkim izvedbama imamo prilike gledati plejadu naših najpopularnijih glumaca: Ivicu Vidovića, Borisa Dvornika, Zdravku Krstulović, Fabijana Šovagovića, Karla Bulića, Špiru Guberinu, Mariju Kohn, Asju Kisić, Matu Ergovića i mnoge druge.