Oficir s ružom - ljubavna drama

14. svibnja na HRT – HTV 2 u 21 sat (12)

Poslijeratni Zagreb, mlade partizanske snage uspostavljaju civilnu vlast u gradu. Udovica iz visoke građanske klase, lijepa Matilda Ivančić, pozvana je na sud gdje joj izreknu presudu oduzimanja imovine, no ubrzo dolazi do poništenja presude s obzirom da su Matilda i njezin pokojni muž pomagali narodnooslobodilački pokret.

U Matildin stan se useljava mlada nadobudna skojevka Ljiljana, jednostavna djevojka sa sela, odrasla u ratu, a uskoro se doseljava i Matildin dečko, mladi poručnik Petar Horvat. Iako opterećen borbom protiv klasnog neprijatelja, Matilda privuče Petra svojom profinjenošću i ljepotom.

Matilda i Petar ostvaruju vezu no Petrov nadređeni smatra vezu neprihvatljivom jer je Matilda buržujskog podrijetla.

"Oficir s ružom" (1987.) peti je cjelovečernji igrani film redatelja i scenarista Dejana Šorka, koji opisuje vrijeme neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Priča o nepodobnoj ljubavi lijepe dame i partizanskog poručnika u poslijeratnom Zagrebu zapravo je tragična ljubavna priča koja kritizira političko licemjerje, komunističku dogmu koja i nakon rata vodi stalešku borbu u cilju ostvarivanja jednakosti no upravo tom borbom nejednakosti podcrtava. Ulogu Matilde sjajno je nijansirala Ksenija Pajić, a ulogu partizanskog poručnika bivša jugoslavenska zvijezda Žarko Laušević.

U ljubavnoj drami glume Ksenija Pajić, Žarko Laušević, Dragana Mrkić, Viktor Ruić, Zvonimir Torjanac, Vida Jerman, Boris Buzančić, Andrea Baković.

Film je na Filmskom festivalu u Puli 1987. osvojio dvije Zlatne arene, za scenarij Dejan Šorak i za najboljega glumca Žarko Laušević.