Moj najbolji prijatelj se ženi - romantična komedija

11. travnja na HRT - HTV 2 u 20:05 

Julianne Potter i Michael O'Neal bliski su prijatelji. Iako su oboje mladi, zgodni i uspješni - ona je recenzentica restorana, a on sportski novinar - u ljubavi im baš ne ide.

Devet godina ranije imali su kratku vezu nakon koje su ostali prijatelji. Tada su obećali jedno drugome da će se, ako do 28. godine ne sretnu ljubav svog života, vjenčati. I sve je u redu dok Michael ne kaže Julianne da se zaljubio u prekrasnu djevojku i da će se za četiri dana oženiti. K tome, moli Julianne da dođe u Chicago upoznati Kimberly i pomoći mu u najdelikatnijim ali i najsretnijim danima njegovog života.

Julianne odjednom shvaća da voli Michaela i da ne može dopustiti da se oženi drugom djevojkom. Učinit će sve - makar i nemoralno i nedopušteno - da spriječi to vjenčanje. Ne ide joj na ruku to što Kimberly nije samo lijepa, privlačna i bogata, nego je draga i dobra osoba, dirljivo naivna i od prvog trenutka privržena najboljoj prijateljici svoga zaručnika. Uz Julianne je i njezin kolega George Downes (R. Everett), kojega Julianne predstavlja kao svog zaručnika ne bi li Michael bio ljubomoran.

Ovu slavnu romantičnu komediju režirao je Australac P. J. Hogan, koji se proslavio komedijom "Muriel se udaje" (1994.), nakon koje su mu bila otvorena vrata Hollywooda. Povjerenje je opravdao već ovim, svojim prvim američkim filmom, nakon kojega je režirao i hitove "Bezuvjetna ljubav", "Tajni snovi šopingholičarke" itd. Izvrsna glumačka ekipa osvojila je i publiku i kritiku.

U američkom filmu (MY BEST FRIEND'S WEDDING, 1997. ) glume Julia Roberts, Dermot Mulroney, Cameron Diaz, Rupert Everett i drugi. Scenarist je Ronald Bass.

Najviše je nagrada osvojio R. Everett (nagradu američkih kritičara, nagradu londonskih kritičara, Satellite, Blockbuster Entertainment itd.), C. Diaz osvojila je nagradu ALMA, te Blockbuster Ent., kao i J. Roberts. R. Everett i J. Roberts nagrađeni su Zlatnim globusom. Film je bio u nominaciji za Oscara za originalnu glazbu (James Newton Howard), a osvojio je Zlatni globus kao najbolji film 1998. godine.