Božićni i novogodišnji program Hrvatske televizije

Hrvatska radiotelevizija (HRT) svojim je gledateljima ovih  blagdana pripremila raskošan i nadasve bogat božićni i novogodišnji program – s mnoštvom odličnih filmova, glazbenih sadržaja, sporta i ponajprije dobre zabave.

Naglasak je, dakako, na Staroj godini na Prvom i Drugom programu, kao i na bogatom programu za djecu i mlade (ne samo za novogodišnje, nego i za zimske školske praznike!), ali i za cijele obitelji. A zagrijavanje za najveći obiteljski blagdan, Božić, kao i za "najluđu" silvestarsku noć počinje već ovaj vikend, kad svi programski kanali HTV-a počinju uvoditi svoje prigodne emisije i programe, iz kojih vam ovdje izdvajamo najatraktivnije naslove i najave.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT–HTV1)

Tako će Hrvatska televizija na svom Prvom programu (HRT-HTV1) već u petak, 21. prosinca u 20.05 prikazati odličan američki film Povratnik s oskarovcem Leonardom di Capriom u naslovnoj ulozi. Priča je to o borbi za život i opstanak u divljini u prvoj polovici 19. stoljeća, a di Caprio tumači ulogu vojnog izviđača Hugha Glassa. Posebno dojmljiva je scena borbe s grizlijem.

 
Na Badnjak, 24. prosinca, na Prvom u 20.05 sati na rasporedu je fantastična komedija Daj mi sebe s Nicholasom Cageom u glavnoj ulozi. Film s temom "što bi bilo kad bi bilo" govori o ljubavi, karijeri i mogućim ishodima životnih izbora pojedinca, te je svakako odličan izbor za Badnjak.
Na Božić, 25. prosinca, u terminu od 20.05 sati na rasporedu je Pravi trenutak, romantična komedija/drama o mladiću koji može putovati kroz vrijeme i pokušava promijeniti svoju prošlost, ne bi li tako poboljšao budućnost. Nakon Dnevnika i prognoze vremena, filmski program na Prvom programu za Božić nastavlja se u 22.35 sati filmom Raj postoji, pričom o dječaku koji tvrdi da raj postoji, da je bio u njemu te opisuje svoja iskustva. A u jutarnjem terminu od 7.35 sati na programu je Salamon i kraljica od Sabe.

Dan poslije Božića, na Štefanje 26. prosinca u 21.00 na programu je jedan od najboljih hrvatskih filmova svih vremena, Tko pjeva zlo ne misli s Reljom Bašićem u svevremenskoj ulozi gospodina Fulira.Bogat filmski program na Prvom tijekom blagdana nastavlja se odličnim kriminilastičkim filmom Pravi lopovi u petak, 28. prosinca u 20.05 s glumačkim zvijezdama Morganom Freeemanom i Antoniom Banderasom u glavnim ulogama. Dvojica vještih lopova pokušat će ukrasti dva izuzetno vrijedna Fabergeova jaja.

U subotu 29. prosinca od 20.05 sati na rasporedu je akcijska komedija Showtime sa Robertom de Nirom u glavnoj ulozi, a filmski program toga dana nastavlja se filmom Djevojka u vlaku, koji je na rasporedu od 21.40 sati.Riječ je o uzbudljivom trileru s Emily Blunt u glavnoj ulozi, koja svako jutro putuje istim vlakom i prolazi pored kuće u kojoj je nekada živjela, prisjećajući se života koji je nepovratno izgubila.Na Novu godinu, 1. siječnja, u udarnom terminu od 20.40 sati na rasporedu je La La Land, sjajni musical u čijim su glavnim ulogama Emma Stone i Ryan Gosling, a koji je prošle godine osvojio čak šest Oscara te je bio među najbokjim filmskim ostvarenjima prošle godine.Ni zabavni, glazbeni i show program ne zaostaje za filmskim – jer Hrvatska televizija pripremila je i prigodna božićna i novogodišnja izdanja popularne A strane.Tako u subotu 22. prosinca u 20.05 kreće veliki Božićni specijal A-strane. Naime, nekoliko dana prije Božića mladi pjevači A strane, orkestar, zbor i bend pozivaju vas da uživate i pjevate najljepše božićne pjesme. Predblagdanska A strana ujedinila je glazbenike svih žanrova: Simfonijski orkestar HRT-a, maestra Alana Bjelinskog, zbor Cantores Sancti Marci, Jacquesa Houdeka, mezzosopranisticu Ivanu Srbljan, Ricarda Luquea, svjetski poznatog bas baritona Krešimira Stražanca, Radojku Šverko, Ervina Baučića, baritona Leona Košavića i mlade pjevačke snage A strane - da vam glazbom daruju ljubav. Mladi pjevači A strane, orkestar, zbor, bend i glazbeni gosti pozivaju vas da uživate u božićnoj čaroliji - u subotu na Prvom programu HTV-a.A nakon prigodnog, posebnog izdanja Potjere na Staru godinu u 20.05 sati, uredništvo "A-strane" pripremilo je u ponedjeljak 31. prosinca u 21 sat i raskošno silvestarsko izdanje specijala Novogodišnja A-strana.To posebno silvestrasko izdanje A-strane pobrinut će se za vaše dobro raspoloženje u najluđoj novogodišnjoj noći. Stoga ne propustite zagrijavanje uz "A stranu" i uplešite u Novu 2019. u ludom ritmu!

Neka vas pokrene disco ritam, stari dobar rock'n'roll, funky, te domaći hitovi – i krenite s nama na najluđe glazbeno putovanje: ukrcajte se u Vlak s Ninom Badrić, jer Cubismo vas vodi na Kubu, Kićo Slabinac u svijet Elvisa Presleya, s Goranom Karanom zaplešite tango… Jer Život nije siv, kako pjeva Mia Dimšić, posebno kad si u društvu Morskog vuka Tonija Cetinskog, a Tako je lako biti u novogodišnjoj noći sa Zoricom Kondžom – i sve to bismo mogli ponoviti 7 dana tjedno, kako nam pjeva Giuliano. Mlade snage A strane, zajedno s našim gostima, zagrijat će vas uz više od 100 domaćih i stranih hitova!Nakon A strane, prigodni zabavno-glazbeni program na Staru godinu nastavlja se u 23:15 sati. Uz uzrečicu i naslov emisije Cajger na cajgeru ispratit ćemo Staru, a dočekati Novu godinu. U atmosferi veselja, pjesme i plesa odbrojat ćemo zadnje sekunde Stare godine. Kad se kazaljke poklope, točno u pola noći, uz zdravicu, čestitke i vatromet ući ćemo u Novu godinu.
Izvorne narodne pjesme i plesovi, vesele prigodne napitnice, sjetne sevdalinke, nostalgične starogradske i romske pjesme, šlageri koji se pjevaju u svim društvima, čestitke u tonovima i ritmu vlacera i polke, ispunit će vrijeme u trajanju od 75 minuta.

Potom se, u pola sata nakon ponoći, glazbeni program nastavlja uz Novogodišnje Šimunovo, a u 1.55 mikrofon preuzima Vladimir Kočiš Zec i njegov koncert Pjevam i živim. Za one kojima ni tada još neće biti dovoljno glazbe, u 3.25 je vrijeme rezervirano za Mariachi Fiestu Los Caballerosa.
Spomenimo i to da već u subotu, 22. prosinca u 13:15 kreće i prvi od četiri nastavka novog HRT-ova serijala EPK za početnike, kojim nas Program za kulturu HTV-a uvodi u najveći europski kulturni događaj u povijesti Hrvatske – inauguraciju Rijeke "Europskom prijestolnicom kulture 2020". Prvi nastavak ide na HTV1, a preostala tri na HTV3.

I svakako treba naglasiti da je na sam Božić, 25. prosinca u 11:55 na Prvom programu, termin rezerviran za prijenos mise iz Vatikana: Urbi et orbi, kao i 1. siječnja u 11.50 za prijenos tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta iz Beča, a 27. prosinca u 22.00 za također već tradicionalni pregled "Hrvatska i svijet u 2018".

Drugi program Hrvatske televizije

Na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije gledatelje ovih blagdana očekuje velik izbor atraktivnih stranih i domaćih filmova (s posebnim naglaskom na filmove i prigodni program za djecu na školskim praznicima), te filmskim maratonom na Staru godinu, kao i mnoštvo zabavnih, sportskih i glazbenih sadržaja. Pa počnimo s filmovima.

Jedan od aduta bogatog filmskog programa na Drugom programu za Badnjak svakako je Brooklyn, romantična drama o mladoj Irkinji koja je pedesetih godina prošlog stoljeća emigrirala u SAD, s mladom ali već slavnom glumicom Saorise Ronan, koji je na rasporedu u 22.20 sati.

Na sam Božić, 25. prosinca u popodnevom terminu od 16:50 na programu je svevremenska priča o prijateljstvu dječaka i psa Vuk samotnjak. Na Štefanje, 26. prosinca od 22.10 na programu je ekranizacija romana Jane Austin Razum i osjećaji, kostimirana melodrama o dvije sestre koje se, unatoč padu u siromaštvo i vrlo različitim naravima, uspiju othrvati problemima i sačuvati svoje ja, kao i obitelj kao čvrstu zajednicu.No prava poslastica za sve ljubitelje dobrih filmova dolazi na Staru godinu, 31. prosinca, kada od 20:05 na Drugom kreće HRT-ov filmski maraton. Prvi je na redu u 20:05 sati film Pikseli, akcijska komedija u kojoj vanzemaljci potpuno pogrešno protumače primjerearkadnih video igara kao objavu rata, oni napadnu Zemlju koristeći video igrice kao modele za svoje napade. Maraton se nastavlja filmom Uhvati Smarta u 21:50 sati, a riječ je o zabavnoj kriminalističkoj komediji o smotanom analitičaru koji konačno dobiva svoj prvi pravi zadatak. Nakon njega, na redu su Plaćenici u 23:40 sati, akcijski film sa Sylvesterom Stalloneom. Maraton se nastavlja i 01:20 sati, filmom Niti vidim, niti čujem, pričom o dva prijatelja koji su svjedoci ubojstva, no jedan je slijep, a drugi gluh. Maraton zatvara film Braća Blues koji počinje u 3 sata.

Od prigodnih koncerata na HTV2 valja pak izdvojiti koncert Tiha noć u Vukovaru na Badnjak, 24. prosinca u 20:05, te Božić u Ciboni na Štefanje, 26. prosinca u 20:05.

A na Novu godinu, 1. siječnja u 21.30, na programu je koncert Valceri, polke i druge špelancije Tamburaškog orkestra HRT-a iz zagrebačkog HNK.

I dodatni plus Drugog programa HTV-a: u subotu, 29. prosinca u 20:05 prikazat ćemo hvaljeni dokumentarni film Davora Rostuhara Polarni san.

Sportski sadržaji na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT–HTV2)

Nakon vrućeg sportskog ljeta i nogometnog SP-a u Rusiji, te također bogate sportske jeseni u kojoj smo pak slavili naše teniske junake ovjenčane titulom svjetskih prvaka Davis cupa, Sportska redakcija HTV-a se pobrinula da ljubitelji sporta ni ovih nadolazećih blagdana ne budu zakinuti.

Tako je već na Štefanje, 26. prosinca u 12.00 na rasporedu Izbor sportaša godine, koji već 67. godinu zaredom organiziraju Sportske novosti. Posrijedi je izbor najboljih sportašica i sportaša u aktualnoj kalendarskoj godini, a biraju ih oni koji ih i prate na dnevnoj bazi - sportski novinari.U prvom danu Nove 2019. godine, 1. siječnja u 17.30 sati HTV2 donosi dokumentarni film 2018 FIFA World Cup – pogled iznutra, službeni FIFA film s dosad neotkrivenim detaljima o SP u Rusiji. Još jedan sjajan podsjetnik na "ljeto naših života"!

Recimo i to da je na Štefanje u 18.45 termin rezerviran i za tradicionalni Turnir 4 kafića u Splitu. Dan poslije, 27. prosinca u 17.45 počinje još jedan, dvodnevni turnir, Kutija šibica – završnica najmasovnijeg, najboljeg i najdugovječnijeg malonogometnog turnira na ovim prostorima, u kojem se sureću majstori velikog i malog terena na jednom mjestu u borbi za prestižne trofeje.

Također, sportska redakcija HTV-a priredila je i svoj pregled Sport u 2018. – 1. siječnja u 20.05 na HTV2. Jer 2018. bila je još jedna nevjerojatna sportska godina, prepuna uspjeha hrvatskih sportašica i sportaša. U 80 minuta pregleda prisjetite se s nama trenutaka koje ćemo vječno pamtiti.
Valja naglasiti i to da 30. 12. 2018., te 1. 1. i 6. 1. 2019. Drugi program HTV-a prenosi Novogodišnju turneju četiri skakaonice, još jedan prestižan i elitni sportski sadržaj, čija novogodišnja tradicija traje već više od 60 godina. A kruna siječanjskog skijaškog programa nedvojbeno je Snježna kraljica, koja će 5. i 6. siječnja na zagrebačkom Sljemenu, već 13. put, okupiti najbolje skijašice i skijaše. Dva dana sjajnog skijanja, vrhunski sportski događaj i veliku borbu za naslove Snježne kraljice i Snježnog kralja, pratite samo na HTV2!

Prigodni program na HTV1 i HTV2 za djecu na školskim praznicima:

Hrvatska radiotelevizija (HRT-HTV) nije zaboravila ni na najmlađe, a posebno ne na djecu na školskim praznicima. Za njih je priredila bogat filmski program, među kojim se posebno ističe ciklus dječjih filmova o Harryju Potteru – koji počinje u nedjelju, 6. siječnja 2019. u 21 sat  i nastavlja se svaki dan na Drugom programu – i tako sve do 13. siječnja 2019. S tim da se od 6.-10. siječnja Harry Potter prikazuje na HTV2 u 21 sat, a u petak, subotu i nedjelju (11., 12. i 13. siječnja) u 20.05.
Ciklus otvara Harry Potter i kamen mudraca (2001., redatelj Chris Columbus, nominiran za tri Oscara: kostimografija, glazba i scenografija). Dobio je ukupno 14 nagrada i 46 nominacija. Ovaj pustolovni obiteljski film nastao je prema prvome dječjem romanu književnice J. K. Rowling, a govori o dječaku Harryju Potteru koji na svoj 11. rođendan doznaje da je sin dvoje moćnih čarobnjaka, te da i sam posjeduje jedinstvene čarobne moći.

Slijede Harry Potter i odaja tajni (7. 1. u 21:00), Harry Potter i zatočenik Azkabana (8. 1.), Harry Potter i plameni pehar (9. 1.), Harry Potter i Red feniksa (10. 1.), Harry Potter i Princ miješane krvi (11. 1.), te Harry Potter i darovi smrti 1 (12. 1.). Završnica te filmske poslastice za male, ali i za velike ljubitelje Harryja Pottera je u nedjelju, 13. siječnja, drugim dijelom velikog filmskog čarobnjaškog finala – epizodom Harry Potter i darovi smrti 2.

No ni to nije sve: i dječji filmski klasici (ili oni koji će to tek postati), našli su svoje mjesto u programima i na Prvom i na Drugom programu HTV-a. Program otvara klasik Vlak u snijegu, u subotu 22. prosinca na HTV2. Već u ponedjeljak 24. prosinca na Drugom programu slijedi još jedna od omiljenih dječjih priča, ovaj putaiz pera Ivane Brlić- MažuranićČudnovate zgode Šegrta Hlapića.
Na Prvom programu je pak na rasporedu filmski serijal Anka Dejana Aćimovića, i to od 26. - 28. prosinca u popodnevnim satima. A 26. prosinca na HTV1 popodnevni su sati rezervirani i za dokumentarni film Djeca s planine Napf.

Iz bogatog filmskog programa za djecu valja još izdvojiti: 24. prosinca Božić ružnog pačeta (HTV2), 25. prosinca Čudesna šuma (HTV2) i 12 božićnih pasa (HTV2), te Stuart mali (HTV2), a filmski božićni maraton na HTV2 zatvara još jedan dječji filmski klasik, Vuk samotnjak. Dan poslije, 26. prosinca, na HTV2 prikazuje se Priča o dupinu, te Cirque du Soleil: Toruk - The First Flight, zatim Tajna starog tavana 29.prosinca na HTV2 i Kapetan Mikula Mali 30. prosinca, također na HTV2. Domaći ciklus dječjih filmskih klasika zatvara Družba Pere Kvržice iz 1970. godine, redatelj i scenarist Vladimira Tadeja, prema glasovitom romanu Mate Lovraka – 1. siječnja na HTV2.
Treći program Hrvatske televizije (HRT– HTV 3)

Na Trećem programu izdvajamo dvotjedni filmski maraton, s nekim  od kultnih filmova, klasika, ali i onih novije produkcije. Tako ćemo Božić dočekati s filmom Isus Krist Superstar, a kultni španjolski film Majko, slušaj moju pjesmu iz 1961. vidjet ćemo u prime-timeu na sam Božić. Od ostalih naslova izdvajamo sjajne filmove poput: Imitacije života i Smisao života Montyja Pythona,  te 2001: Odiseja u svemiru, Veliku ljepotu, kultne vesterne, i brojne druge.
Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4)

HTV4 vam za Božićne i Novogodišnje blagdane donosi pregršt prigodnih dokumentarnih filmova, a pripremamo i posebne emisije Labirint i Global, o glavnim unutarnjopolitičkim i vanjskopolitičkim događajima u 2018. godini.