Filmovi s 5 zvjezdica: Uhvatite maloga

2. kolovoza na HRT – HTV 2 u 20:05 (12)

Gangster Chili Palmer u Miamiju utjeruje dugove za svog njujorškog gazdu koji iznenada umre. Odsad Chili mora raditi za gangstera nižeg u hijerarhiji, ali glupljeg i opasnijeg - Raya Barbonija.


Barboni ga pošalje u Las Vegas da utjera dug od sitnog lopova Lea Devoea koji se uspio proglasiti mrtvim. Chili ne pronađe Lea, ali mu šef jedne kockarnice povjeri naplatu još većeg duga od Harryja Zimma, holivudskog producenta jeftinih horora. Tako se filmofil Chili nađe u gradu svojih snova - Hollywoodu.

Sa Zimmom se brzo sprijatelji, jer shvati da bi mogao biti koproducent njegovog novog filma. Harry živi sa zvijezdom svojih filmova Karen Flores koja je bila udata za veliku zvijezdu patuljastog rasta - Martina Weira. Ako uspiju nagovoriti "maloga" da nastupi u njihovom filmu, svi će se obogatiti. Zimmu je za vratom gangster Bo Catleett kojem duguje novac...

Po mišljenju poznatog američkog pisca krimića Elmorea Leonarda ovaj je film najbolja ekranizacija jednog njegovog romana, jer je najvjernije prenesena na ekran kombinacija ironije i žestine, a i podjela uloga je bila savršena.

Redatelju Barryju Sonnenfeldu bio je to četvrti film koji je režirao nakon što je desetak godina bio vrlo uspješan snimatelj. U američkoj akcijskoj komediji GET SHORTY iz 1995. glume John Travolta, Gene Hackman, Rene Russo, Danny DeVito, Dennis Farina, Delroy Lindo, David Paymer. Scenarist je Scott Frank.