Druga strana: Nogomet - najveća svjetska industrija zabave

9. siječnja na HRT4 u 20.05 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                                            * * *

Nogomet - najveća svjetska industrija zabave

Ekskluzivno, samo za Drugu stranu HTV-a, financijske trendove, ulazak kineskih investitora, poslovnu isplativost vrtoglavih transfera i nove poslovne modele u nogometu analizira jedan od najuspješnijih hrvatskih nogometnih menadžera sa adresom u Milanu, dobitnik nagrade Maurizio Maestrelli za osobiti doprinos talijanskom nogometu, Marko Naletilić.

Uz nogomet i nogometaše mediji odmah vežu pojmove: moć, slava, žene i novac. Večeras u Drugoj strani, nešto sasvim drugačije. Govorimo o ulaganjima i isplativosti ove industrijske grane. Kako postati i ostati uspješan menadžer u najvećoj globalnoj industrije zabave i sporta? Kako je Silvio Berlusconi preko AC Milan postao talijanski premijer? Je li Juventus u samo sedam mjeseci već isplatio ulaganje veće od 100 milijuna € u transfer Christiana Ronalda? Zašto Forbes već petnaest godina pomno prati i objavljuje listu dvadeset najvrijednijih nogometnih klubova i analizira njihovu profitabilnost?

Dvadeset najvrijednijih nogometnih momčadi na svijetu vrijede u prosjeku 1,69 milijardi dolara (svaka). U samo godinu dana vrijednost im je narasla 14%, a u odnosu na 2013. velikih 74%. U doba niskih kamatnih stopa, usporavanja rasta globalnoga gospodarstva i trgovinskih ratova, to je odličan financijski rezultat. No, da bi cijeli sustav funkcionirao potrebni su igrači. Bez njih nema zabave niti ikakvog business plana. Tko su nogometni menadžeri, agenti? Što oni rade? Kako pronalaze igrače? I koja je poslovna tajna uspjeha u surovoj globalnoj konkurenciji, govori Marko Naletilić.


Urednik i voditelj: Željko Kardum

Reprizno izdanje emisije na rasporedu je u 4.10 i u subotu u 15.35 na HRT4.
Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na spomenutoj usluzi pronađite i emitirana izdanja emisije.