Silvestarski koncert Berlinske filharmonije, prijenos

31. prosinca na HRT3 u 17.25

Silvestarski koncert berlinskih filharmoničara tradicionalni je svečani koncert, a održava se u središtu glazbenih zbivanja grada - koncertnoj dvorani Berlinske filharmonije.

Orkestrom ravna jedan od najzanimljivijih glazbenika današnjice, maestro Daniel Barenboim. 2014. godine proslavio je i 50. jubilej rada s njima te je danas svakako jedan od najstarijih prijatelja i partner prestižnog orkestra. U brižljivo odabranom programu Barenboim izvodi 26. koncert za klavir i orkestar u D - duru Wolfganga Amadeusa Mozarta koji je i izveden 1790. godine u povodu krunidbe Leopolda II. u Frankfurtu na Majni.

Odatle i naziv "Krunidbeni". Slijedi glazbeni vatromet s popularnim djelima majstora instrumentacije, Mauricea Ravela: Španjolska rapsodija, Alborada del gracioso, Pavana za preminulu infantkinju te senzacionalni Bolero. Ravel je po majci Baskijac te je pod velikim utjecajem egzotičnih orijentalnih melodija i ritmova, a upravo je taj prpošni, bogati orkestralni kolorit idealan za oproštaj od Stare godine u silvestarskoj noći.

Komentatorica je Jana Haluza, a urednica Marija Ramljak.