Božić u Remetama - Zbor HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija (2017.)

28. prosinca na HRT3 u 19.15 (Remete, 15.12.2017.)

Svaki prosinac već nekoliko godina na pažljivo biranim lokacijama, u posebno lijepim, a nerazvikanim primjerima sakralne arhitekture Zbor Hrvatske radiotelevizije priređuje koncert koji se snima i emitira u televizijskom programu na Božić.

Zbor je do sada obišao Zagorje, Međimurje i Slavoniju i ove se godine skrasio u Zagrebu, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama. Mjesto molitve i osame, ujedno je i prostor umjetnosti koji su nekoć zvali hrvatskom Sikstinom zbog baroknih freski pavlina Ivana Rangera, koje su prekrivale unutrašnjost svetišta do posljednjeg milimetra.

U tom su ambijentu pjevači Zbora HRT-a uz instrumentalni sastav i pod ravnanjem Tomislava Fačinija spojili dva svijeta: glazbu venecijanskih majstora koju su izvodili profesionalni pjevači u bazilici svetog Marka i napjeve koje je također prije 400 godina pjevao puk od Gradišća, Zagorja, Prigorja i Kastavštine do Dalmacije.

Zajednička tema Božića i isto, neobično i netipično zvučno ruho u koje ih je odjenuo maestro Fačini, učinili su svjetove bližim nego što bi ih se u prvi mah moglo zamisliti.

Redateljica emisije je Vesna Fijačko Fodor, a urednica Ivana Kocelj.