Novogodišnji program Hrvatske televizije

Hrvatska radiotelevizija (HRT) svojim je gledateljima pripremila raskošan i nadasve bogat novogodišnji program – s mnoštvom odličnih filmova, glazbenih sadržaja, sporta i ponajprije dobre zabave.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT–HTV1)

U ponedjeljak u poslijepodnevnom terminu pogledajte Gooniese, film koji nosi epitet kultnog, apsolutnog klasika u žanru pustolovnog ostvarenja za mlade. U 17.20 slijedi Zabava, ležerna komedija koja predstavlja ciničan osvrt Blakea Edwardsa na filmsku industriju. U glavnoj ulozi nastupa Peter Sellers koji je najveću popularnost stekao ulogom inspektora Clouseaua u filmovima o Pink Pantheru.

Nakon posebnog izdanja Potjere koju prikazujemo na Staru godinu u 20.05 sati, uredništvo A strane pripremilo je u 21 sat i raskošno silvestarsko izdanje specijala Novogodišnja A strana.To posebno silvestarsko izdanje A strane pobrinut će se za vaše dobro raspoloženje u najluđoj novogodišnjoj noći. Stoga ne propustite zagrijavanje uz A stranu i uplešite u Novu 2019. u ludom ritmu!
Neka vas pokrene disco ritam, stari dobar rock'n'roll, funky, te domaći hitovi – i krenite s nama na najluđe glazbeno putovanje: ukrcajte se u Vlak s Ninom Badrić, jer Cubismo vas vodi na Kubu, Kićo Slabinac u svijet Elvisa Presleya, s Goranom Karanom zaplešite tango… Jer Život nije siv, kako pjeva Mia Dimšić, posebno kad si u društvu Morskog vuka Tonija Cetinskog, a Tako je lako biti u novogodišnjoj noći sa Zoricom Kondžom – i sve to bismo mogli ponoviti 7 dana tjedno, kako nam pjeva Giuliano. Mlade snage A strane, zajedno s našim gostima, zagrijat će vas uz više od 100 domaćih i stranih hitova!Nakon A strane, prigodni zabavno-glazbeni program na Staru godinu nastavlja se u 23.15 sati. Uz uzrečicu i naslov emisije Cajger na cajgeru ispratit ćemo Staru, a dočekati Novu godinu.U atmosferi veselja, pjesme i plesa odbrojat ćemo zadnje sekunde Stare godine. Kad se kazaljke poklope, točno u pola noći, uz zdravicu, čestitke i vatromet ući ćemo u Novu godinu.
Izvorne narodne pjesme i plesovi, vesele prigodne napitnice, sjetne sevdalinke, nostalgične starogradske i romske pjesme, šlageri koji se pjevaju u svim društvima, čestitke u tonovima i ritmu vlacera i polke, ispunit će vrijeme u trajanju od 75 minuta.

Potom se, u pola sata nakon ponoći, glazbeni program nastavlja uz Novogodišnje Šimunovo, a u 1.55 mikrofon preuzima Vladimir Kočiš Zec jer slijedi njegov koncert Pjevam i živim. Za one kojima ni tada još neće biti dovoljno glazbe, u 3.30 je vrijeme rezervirano za Mariachi Fiestu Los Caballerosa.
Globalna pažnja i ovog je 1. siječnja usmjerena na Beč, na glazbeni događaj bez kojeg je početak nove godine nezamisliv. Valceri, koračnice, polke i čardaši oca i trojice sinova iz obitelji Strauss te njihovih suvremenika na repertoaru su novogodišnjeg koncerta u Musikvereinu. Bečkom filharmonijom prvi puta u ovoj svečanoj prigodi ravna Christian Thielemann, ugledni njemački dirigent koji sa slavnim orkestrom redovito surađuje već dva desetljeća. Prijenos Novogodišnjeg koncerta iz Beča na rasporedu je u utorak na Prvom programu u 11.10.

Na Novu godinu u udarnom terminu od 20.40 sati na rasporedu je La La Land, sjajni musical u čijim su glavnim ulogama Emma Stone i Ryan Gosling, a koji je osvojio čak šest Oscara.Filmu prethodi arhivska ekskluziva Zagrebulje, specijal serije Naše malo misto, koji je emitiran samo jednom na Silvestrovo 31.12.1970. u sklopu novogodišnjeg programa nekadašnje Televizije Zagreb. Prikazujemo ga nakon gotovo pola stoljeća.Filmski crno-bijeli materijal ove emisije pronađen u dijelovima presnimljen je i stavljen u postupak digitalne obrade te će restaurirana emisija biti iznenađenje za gledatelje novogodišnjeg specijala Hrvatske televizije. Naslov Zagrebulje nazvan je prema ciklusu satiričkih feljtona Augusta Šenoe u kojima je književnik oštrim jezikom pisao o temama iz društvenog, kulturnog i političkog života.

Drugi program Hrvatske televizije

Na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije gledatelje očekuje izbor atraktivnih filmova, s posebnim naglaskom na program za djecu na školskim praznicima, te filmski maraton na Staru godinu, kao i mnoštvo zabavnih, sportskih i glazbenih sadržaja.

Prava poslastica za sve ljubitelje dobrih filmova dolazi na Staru godinu, kada od 20.05 na Drugom kreće HRT-ov filmski maraton.Prvi je na redu film Pikseli, akcijska komedija u kojoj vanzemaljci potpuno pogrešno protumače primjere arkadnih videoigara kao objavu rata pa napadnu Zemlju tehnologijom nadahnutom igricama. Maraton se nastavlja filmom Uhvati Smarta u 21.50 sati, a riječ je o zabavnoj kriminalističkoj komediji o smotanom analitičaru koji konačno dobiva svoj prvi pravi zadatak. Potom su na redu Plaćenici u 23.40 sati, akcijski film sa Sylvesterom Stalloneom. U 1.20 slijedi film Niti vidim, niti čujem, priča o dva prijatelja koji su svjedoci ubojstva, no jedan je slijep, a drugi gluh. Maraton zatvara kultna glazbena komedija Braća Blues koja počinje u 3 sata.

Na Novu godinu, 1. siječnja u 21.30, na programu je koncert Valceri, polke i druge špelancije Tamburaškog orkestra HRT-a iz zagrebačkog HNK.


Sportski sadržaji na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT–HTV2)

Nakon vrućeg sportskog ljeta i nogometnog SP-a u Rusiji, te također bogate sportske jeseni u kojoj smo pak slavili naše teniske junake ovjenčane titulom svjetskih prvaka Davis cupa, Sportska redakcija HTV-a u prvom danu Nove 2019. godine, 1. siječnja u 17.30 sati HTV2 donosi dokumentarni film 2018 FIFA World Cup – pogled iznutra, službeni FIFA film s dosad neotkrivenim detaljima o SP u Rusiji. Još jedan sjajan podsjetnik na "ljeto naših života"!Također, sportska redakcija priredila je i svoj pregled Sport u 2018. – 1. siječnja u 20.05 na Drugom. Jer 2018. bila je još jedna nevjerojatna sportska godina, prepuna uspjeha hrvatskih sportašica i sportaša. U 80 minuta pregleda prisjetite se s nama trenutaka koje ćemo vječno pamtiti.
Valja naglasiti i to da 30. prosinca te 1. i 6. siječnja Drugi program HTV-a prenosi Novogodišnju turneju četiri skakaonice, još jedan prestižan i elitni sportski sadržaj, čija novogodišnja tradicija traje već više od 60 godina.
A kruna siječanjskog skijaškog programa nedvojbeno je Snježna kraljica, koja će 5. i 6. siječnja na zagrebačkom Sljemenu, već 13. put, okupiti najbolje skijašice i skijaše.Dva dana sjajnog skijanja, vrhunski sportski događaj i veliku borbu za naslove Snježne kraljice i Snježnog kralja, pratite samo na HTV2!

Program na HTV1 i HTV2 za djecu na školskim praznicima:

Hrvatska radiotelevizija (HRT-HTV) nije zaboravila ni na najmlađe, a posebno ne na djecu na školskim praznicima. Za njih je, među ostalim, priredila ciklus dječjih filmova o Harryju Potteru – koji počinje u nedjelju, 6. siječnja u 21 sat i nastavlja se svaki dan na Drugom programu sve do 13. siječnja. S tim da se od 6. do 10. siječnja Harry Potter prikazuje na HTV2 u 21 sat, a u petak, subotu i nedjelju (11., 12. i 13. siječnja) u 20.05.
Ciklus otvara film Harry Potter i kamen mudraca redatelja Chrisa Columbusa, nominiran za tri Oscara: kostimografiju, glazbu i scenografiju. Ovaj pustolovni obiteljski film iz 2001. godine ovjenčan sa 14 nagrada i 46 nominacija nastao je prema prvome dječjem romanu književnice J. K. Rowling, a govori o dječaku Harryju Potteru koji na svoj 11. rođendan doznaje da je sin dvoje moćnih čarobnjaka, te da i sam posjeduje jedinstvene čarobne moći.Slijede Harry Potter i odaja tajni (7. 1.), Harry Potter i zatočenik Azkabana (8. 1.), Harry Potter i plameni pehar (9. 1.), Harry Potter i Red feniksa (10. 1.), Harry Potter i Princ miješane krvi (11. 1.), te Harry Potter i darovi smrti 1 (12. 1.). U nedjelju, 13. siječnja, drugim dijelom velikog filmskog čarobnjaškog finala – epizodom Harry Potter i darovi smrti 2 završava filmska poslastica za male, ali i za velike ljubitelje Harryja Pottera.

Izdvajamo i film Družba Pere Kvržice iz 1970. godine. Ostvarenje redatelja i scenarista Vladimira Tadeja, snimljeno prema glasovitom romanu Mate Lovraka prikazujemo 1. siječnja na HTV2. U utorak u 8.55 donosimo i animirani film Čarobnjakov šešir nastao prema predlošku djela Sunčane Škrinjarić.


Treći program Hrvatske televizije (HRT– HTV 3)

U ponedjeljak u 17.25 prenosimo Silvestarski koncert berlinskih filharmoničara. Tradicionalni je to svečani koncert koji se održava u središtu glazbenih zbivanja grada - koncertnoj dvorani Berlinske filharmonije. Orkestrom ravna maestro Daniel Barenboim, koji je 2014. godine proslavio i 50. jubilej rada s njima te je danas svakako jedan od najstarijih prijatelja i partner prestižnog orkestra.Od ostalih naslova izdvajamo sjajne filmove poput ostvarenja Smisao života Montyja Pythona, 2001: Odiseje u svemiru, novozelandsko-američkog humorističnog filma strave Kad padne mrak te drame Federica Fellinija, Amarcord.

Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4)

HTV4 vam za Novogodišnje blagdane donosi pregršt prigodnih dokumentarnih filmova, a pripremamo i posebnu emisiju Global, o glavnim vanjskopolitičkim događajima u 2018. godini.Sretnu Novu godinu želi vam HRT!