Kad mrtvi zapjevaju - drama/komedija

21. svibnja na HRT - HTV 2 u 21 sat (12) 

Dvojica hrvatskih emigranata, jedan ekonomski, a drugi politički, devedesetih vraćaju se u domovinu, željni ljubavi, obiteljskog života i svoga rodnog kraja. No, stvari će se zakomplicirati, jer ekonomski emigrant, da bi dobio njemačku mirovinu, proglasi sebe mrtvim, pa mora putovati živ u mrtvačkom kovčegu. Ni povratak političkog emigranta također ne ide glatko jer njega još uvijek goni ostarjeli agent UDBE kojem bi to trebalo biti zadnje ubojstvo, pa će onda i on u mirovinu.

Dvojica prijatelja putuju njemačkim autocestama pomažući jedan drugom od ljudi koji ih progone. No najteže ih čeka u domovini, gdje umjesto sreće i mirnoga života dvojicu emigranata dočekuje psihoza rata koji je već počeo.

"Kad mrtvi zapjevaju" primio je brojna priznanja i nagrade. Nagrađen je na Filmskom festivalu u Puli 1998. (najbolja režija, glazba, zvuk, nagrada publike), u Fort Lauderdaleu na Floridi 1999. (Grand Prix), na US Comedy Art Festivalu u Aspenu 2000. (najbolji redatelj). Na Filmskom festivalu u Montrealu 1999. uvršten je u sekciju Svjetski velikani, a 2001. u Palm Springsu prikazan je u Elitnoj sekciji priznatih redatelja.

U filmu iz 1998. godine glume Ivo Gregurević, Ivica Vidović, Mirjana Majurec, Ksenija Pajić, Boris Miholjević, Matija Prskalo, Dražen Kühn, Žarko Savić, Ivica Zadro, Đuro Utješanović. Scenarist je Mate Matešić, a redatelj Krsto Papić. Snimatelj je Vjekoslav Vrdoljak, dok glazbu potpisuje Zrinko Tutić.