Goonies, pustolovni film za mlade

31. prosinca na HRT1 u 15 sati - američki film THE GOONIES, 1985.

Mikey i Brandon Walsh su braća čija će se obitelj, zajedno s ostalima iz četvrti, uskoro morati odseliti, jer je to zemljište zapelo za oko pohlepnim ljudima iz korporacije koja na tom mjestu želi napraviti golf terene. Kad Mikey i njegovi prijatelji na tavanu pronađu staru prašnjavu mapu, ispostavlja se da je ona stvarna i da ih doista može odvesti do nestalog blaga koje je pripadalo okrutnom gusaru Jednookom Willu još u 17. stoljeću.

Poneseni idejom kako bi tim novcem mogli spasiti četvrt od rušenja, kreću u potragu i pronalaze ulaz u spilju, koji se nalazi baš ispod kuće u kojoj se skrivaju opasni kriminalci, obitelj Fratelli.

Izvrstan pustolovni film, raskošan spektakl za djecu i cijelu obitelj, izuzetno napet, zabavan i duhovit. Inače poznat kao redatelj velikih akcijskih hitova "Smrtnonosno oružje" i horora "Pretkazanje" Richard Donner izvrsno se snašao u ulozi redatelja filma za djecu, što i nije tako neobično jer je i ova, kao i sve Donnerove priče, u stvari priča o borbi dobra i zla. "Gooniesima" se dogodila nevjerojatna stvar: u vrijeme kada su pušteni u distribuciju postigli su osrednji uspjeh, ali s vremenom je film postajao sve popularniji, da bi ga danas krasio epitet kultnog, apsolutnog klasika u žanru pustolovnog filma za mlade.

Spomenimo glavnoga glumca Seana Astina koji je imao 13 godina kada ga je zapazio producent filma, poznati redatelj Steven Spielberg (E. T., Umjetna inteligencija). Danas je Sean Astin svjetski poznato ime zahvaljujući ulozi Sama, prijatelja Froda Bagginsa u poznatoj trilogiji "Gospodar prstenova".

Uz njega, u filmu glume Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman, Kerri Green, Martha Plimpton, Ke Huy Quan, John Matuszak.