Stablo za klompe, talijanski film

U subotu 23. siječnja na Trećem u 20.10 pogledajte dramu velikog talijanskog redatelja Ermanna Olmija L'ALBERO DEGLI ZOCCOLI.

Jedan od najboljih talijanskih filmova sedamdesetih i najreprezentativnije ostvarenje velikog redatelja Ermanna Olmija s gotovo dokumentarističkom preciznošću prikazuje život na velikom imanju u Lombardiji potkraj 19. stoljeća
.

Na tom imanju živi pet seljačkih obitelji, čija svakodnevica ne donosi mnogo dramatičnih zbivanja - sin jedne obitelji trebao bi prema župnikovoj preporuci krenuti u školu, ali dječak je slomio jednu klompu, pa mu otac radi nove od drveta koje je krišom posjekao zbog čega ima problema. U drugoj obitelji sve je koncentrirano na kćerinu svadbu, a u trećoj se sve vrti oko zlatnika koji je otac sakrio i ne uspijeva ga naći.

Redatelj se ne usredotočuje toliko na radnju koliko na uvjerljivost likova i stvaranje ozračja čudesna i fascinantnog svijeta, gotovo potpuno zaboravljenog.

Od brojnih nagrada na festivalima izdvojit ćemo Zlatnu palmu i Nagradu ekumenskog žirija, koje je osvojio redatelj Ermanno Olmi.

Uloge: Luigi Ornaghi, Francesca Moriggi, Omar Brignoli, Antonio Ferrari
Redatelj: Ermanno Olmi
Proizvodnja: 1978.
Urednik: Dean Šoša