Njegovo djelo živjet će vječno - izbor na HRTi usluzi

U povodu smrti jednog od najvećih hrvatskih glumaca Ive Gregurevića Hrvatska radiotelevizija (HRT) osim na Prvom i Trećem programu i na usluzi HRTi pripremila je poseban In memoriam sadržaj.

ZVIJEZDE IZNAD

Iz arhive HRT-a za vas smo izdvojili emisiju urednika i voditelja Ive Štivičića u kojoj je gostovao Ivo Gregurević. Pogledajte razgovor o rodnom kraju, školovanju, prijateljima,... s jednim od najboljih hrvatskih glumaca iznimno bogate umjetničke karijere, kao i isječke iz brojnih antologijskih filmskih scena koje je obilježio svojom pojavnošću i izvanserijskim talentom.

GOSPODSKI ŽIVOT STIPE ZVONAROVA

Na HRTi prikazujemo i zapaženu TV dramu iz 1988. snimljenu prema motivima novele "Gnjili ljudi" Ivana Kozarca, u kojoj mladi Gregurević nosi naslovnu ulogu. Nakon povratka iz austrougarske vojske u rodno selo krhkoj ženi i onemoćaloj majci, Stipe ne može zaboraviti gradski život. Pred njim je nemilosrdan izbor - lagodnost lugarske odore ili ljubav prema ženi...

IMENA VIŠNJE

Donosimo igrani film iz 2015. godine nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije u kojem glavnu ulogu imaju Ivo Gregurević i Nada Đurevska. Dirljiva intimna priča govori o starijem bračnom paru koji se odlučuje vratiti u svoje selo nakon što su obnovili ratom razrušenu kuću i nastaviti život tamo gdje je nasilno bio prekinut. Pratimo njihovu svakodnevnu muku kroz sva četiri godišnja doba. Iz dana u dan starica se ponaša sve odsutnije i izgubljenije. Starac, umjesto da joj pomogne, postaje grublji i agresivniji prema njoj. Naposljetku, kada shvati da je starica teško bolesna, starac potpuno mijenja svoj odnos prema njoj. No, na žalost prekasno. Film je do prikazivanja osvojio  više domaćih i međunarodnih uglednih nagrada.

Osim na usluzi HRTi, film Imena višnje prikazujemo večeras na HRT3 u 22.30. Filmu na Trećem prethodi polusatna posebna studijska emisija u kojoj će gostovati glumčevi kolege i prijatelji. U emisiji Programskog odjela Kultura govorit će glumci Anja Šovagović i Vedran Mlikota te redatelj Branko Schmidt. S gostima razgovara Hanja Rakovac Mašić, a priloge su pripremile Ivana Antunović Jović i Ivona Haller.

U petak na HRT1 u 18 sati emitiramo emisiju iz ciklusa Svlačionica Roberta Knjaza iz 2000. godine u kojoj je gostovao velikan hrvatskog glumišta te ju repriziramo na Drugom programu u 23.15.

                                                   * * *

Iz bogate videoteke HRTi, od filmova u kojima je glumio Ivo Gregurević izdvajamo i djelo Vicka Ruića iz 2007. godine, politički triler s natruhama art-filma Kradljivac uspomena, rađen prema istoimenom romanu hrvatskog diplomata i književnika Dine Milinovića. Preporučujemo i Metastaze, nagrađivani film Branka Schmidta snimljen 2009., Osmi povjerenik, uradak scenarista i redatelja Ivana Salaja snimljen prema istoimenom romanu Renata Baretića, ali i film za djecu Branka Ištvančića Duh u močvari, nezaboravnu pustolovinu koja se odvija u jedinstvenom zimskom pejzažu Kopačkog rita.

Neizostavna je Patrola na cesti, serija od pet nastavaka snimljena pod redateljskom palicom Zvonimira Jurića, a prema književnom predlošku Jurice Pavičića.