"Kultura s nogu" - nova emisija Dražena Ilinčića

 U srijedu, 16. siječnja u 20.05 na HTV1 kreće nova emisija Dražena Ilinčića "Kultura s nogu"

Hrvatska radiotelevizija u srijedu, 16. siječnja pokreće novu emisiju "Kultura s nogu" autora, urednika i voditelja Dražena Ilinčića, i to u prime timeu - u 20.05 na Prvom programu.

Emisija "Kultura s nogu" zamišljena je kao polusatni kulturni infotainment, a sastoji se od dva dijela. Riječ je o razgovornoj emisiji u bržem ritmu, koja informira gledatelje o kulturnim novitetima i temama, ali u jednom ležernijem tonu. Popis gostiju obuhvatit će umjetnike i sve ljude vezane uz kulturu (kako tradicionalnu tako i alternativnu), ali i druge koji pametno i zanimljivo razmišljaju o kulturnim fenomenima, u najširem smislu.

U prvom djelu gosti su oni koji su baš u tom trenutku aktualni (primjerice, zbog uspješne predstave, filma, knjige, izložbe…), a s njima se razgovara o različitim temama. Cilj, dakle, nije da se promovira njihov projekt, već da se opuštenim, ali i upućenim razgovorom gledatelje zainteresira za kulturne teme. Razgovor bi trebao biti relativno brz, a zadnjih nekoliko minuta rezervirano je za obrat situacije – u tom završnom dijelu gosti mogu postavljati pitanja voditelju.

U drugom dijelu emisije obrađuje se određena kulturna tema zanimljiva javnosti (npr. kako i zašto funkcioniraju dva suprotstavljena društva književnika ili kakva je i koliko je vidljiva scena elektronske glazbe u Hrvatskoj i slično), a gosti su ljudi koji žive te teme i imaju nešto o njima reći. Također, budući da će, prirodno, dio gostiju biti iz glazbenog svijeta, bit će i muziciranja u studiju… Između prvog i drugog dijela predviđena je petminutna reportaža, u kojoj se na duhovit ili barem malo pomaknut način nudi tjedni pregled kulturnih zbivanja.

U 1. emisiji gosti su Vinko Brešan, zbog novog filma, Branko Brezovec, zbog predstave "Posljednja noć" u produkciji Eurokaza i Aljoša Jurinić, pijanist kojem predstoji sjajna koncertna sezona. Drugi, tematski dio emisije bavi se spomeničkom kulturom, a povod je novi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. O tome će govoriti kipari Nikola Vudrag, Ivan Fijolić i Denis Krašković.

Tjedni pregled iz kuture priprema Rudi Pavlović.

Uz Dražena Ilinčića, u suvoditeljskoj će se ulozi izmjenjivati i mladi glumci ZKM-a i Trešnje, Mateo Videk i Jure Radnić.    

Urednik: Dražen Ilinčić
Back-urednica: Branka Kamenski
Kreativni producent: Davor Kanjir
Redatelj: Danko Volarić
Scenograf: Dragutin Broz
Špica i vizualni dizajn: Igor Dvorski
Autor Tjednog pregleda: Rudi Pavlović
Voditelji: Dražen Ilinčić, Mateo Videk i Jure Radnić