Kultura s nogu - nova emisija Dražena Ilinčića

Večeras u 20.05 na Prvom programu HTV-a kreće nova emisija autora, urednika i voditelja Dražena Ilinčića - Kultura s nogu.

Emisija je zamišljena kao polusatni kulturni infotainment, a sastoji se od dva dijela. Riječ je o razgovornoj emisiji u bržem ritmu, koja informira gledatelje o kulturnim novitetima i temama, ali u jednom ležernijem tonu. Popis gostiju obuhvatit će umjetnike i sve ljude vezane uz kulturu (kako tradicionalnu tako i alternativnu), ali i druge koji pametno i zanimljivo razmišljaju o kulturnim fenomenima, u najširem smislu.

U prvom djelu gosti su oni koji su u tom trenutku aktualni, a s njima se razgovara o različitim temama. Cilj, stoga, nije promoviranje njihova projekta, već opuštenim i upućenim razgovorom gledatelje zainteresirati za kulturne teme. Zadnjih nekoliko minuta razgovora rezervirano je za obrat situacije – u tom završnom dijelu gosti mogu postavljati pitanja voditelju.


Pripreme u punom jeku! Autor: Matko M. Švarc

U drugom dijelu emisije obrađuje se određena kulturna tema zanimljiva javnosti, a gosti su ljudi koji žive te teme i imaju nešto o njima reći. Također, budući da će dio gostiju biti iz glazbenog svijeta, bit će i muziciranja u studiju. Između prvog i drugog dijela predviđena je reportaža, u kojoj se na duhovit ili barem malo pomaknut način nudi tjedni pregled kulturnih zbivanja.

Gosti 1. emisije su Vinko Brešan, zbog novog filma, Branko Brezovec, zbog predstave "Posljednja noć" u produkciji Eurokaza i Aljoša Jurinić, pijanist kojem predstoji sjajna koncertna sezona. Drugi, tematski dio emisije bavi se spomeničkom kulturom, a povod je novi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. O tome će govoriti kipari Nikola Vudrag, Ivan Fijolić i Denis Krašković.

Tjedni pregled iz kuture priprema Rudi Pavlović.

Uz Dražena Ilinčića, u suvoditeljskoj će se ulozi izmjenjivati i mladi glumci ZKM-a i Trešnje, Mateo Videk i Jure Radnić.

Urednici emisije su D. Ilinčić i Branka Kamenski, redatelj je Danko Volarić, a kreativni producent Davor Kanjir. Scenografiju potpisuje Dragutin Broz, a špicu i vizualni dizajn Igor Dvorski.