Serena - drama

5. studenoga na HRT2 u 21 sat - američko-francusko-češki film SERENA, 2014. (15)

Možda i najjača glumačka imena današnjice, Jennifer Lawrence i Bradley Cooper, noseće su zvijezde američko-francusko-češke drame Serena iz 2014. godine, filma koji se temelji na istoimenom besteseler američkog pisca Rona Rasha. Film dokazuje da ljubav, ma kako velika, ponekad nije dovoljna za sreću.

Film je prvotno trebao režirati Darren Aronofsky, a slavna holivudska glumica Angelina Jolie trebala je tumačiti glavnu ulogu, ali producenti su se odlučili režiju dati Susanne Bier. Ona je, pak, glavni lik Serene povjerila mladoj Lawrence, koja se proslavila glumeći u sagi "Igre gladi". Ona je za partnera predložila Coopera, s kojim se sjajno "kliknula" snimajući hit "U dobru i u zlu". Čim je dobila scenarij proslijedila ga je Bradleyju i upitala je li za. On se oduševio i tako, bez castinga, dobio ulogu Pembertona. Zajedno su još snimili filmove "Američki varalice" i "Sreća".

Radnja se odvija u sjevernoj Karolini za vrijeme svjetske gospodarske krize George Pemberton, ambiciozni magnat drvne industrije, upoznaje Serenu Shaw, mladu ženu tužne prošlosti. Prelijepa djevojka na prvi pogled djeluje nježno i krhko, ali s vremenom se pokazuje kao izuzetno jaka i spsobna. Zaljubi se u nju, vjenčaju se i Serena s Georgeom odlazi na njegovo imanje. Ondje počinje preuzimati kontrolu, pritiskati i preispitivati Georgea, ali cijelo vrijeme ostaje srdačna prema njemu. Georgeov poslovni partner Buchanan osjeća se ugroženo jer Serena postaje utjecajnija od njega.

U drami još glume Rhys Ifans, Sean Harris, Toby Jones, David Dencik. Scenarist je Christopher Kyle.