Nastavak dodjele glazbene nagrade Music pub

Prošloga ponedjeljka na Drugome programu Hrvatskoga radija počelo je proglašenje dobitnika nagrade Music pub, najdugovječnije domaće godišnje glazbene nagrade, koja je ustanovljena još 1992. godine. Prestižna nagrada tradicionalno se dodjeljuje početkom godine u istoimenoj emisiji autora i voditelja Zlatka Turkalja Turkija, a u ponedjeljak, 14. siječnja, bit će dodijeljena za preostale kategorije.

Prilikom odabira najboljih u svakoj kategoriji, najvažniji kriteriji su nastupi i prezentacija na Drugom programu Hrvatskoga radija, zatim koncertni i festivalski nastupi, diskografska aktivnost, te uspjeh na službenoj top listi Hrvatskoga radija.

Podsjetimo, nagradu za najbolju pjevačicu, koja od prošle godine nosi naziv Tereza Kesovija, osvojila je Vanna, čije su pjesme 2018. zabilježile uspjeh na top ljestvicama singlova, kao i njezin aktualni singl U tebi. S pjesmom Najbolji ljudi pobijedila je na Zagrebačkom festivalu, na Splitskom festivalu osvojila je drugu nagradu žirija i priznanje za interpretaciju, a nastupila je i na Aurea Festu u Požegi. Dobila je i nagradu Hrvatskoga radija za hit mjeseca veljače za pjesmu Najbolji ljudi. Sa Jacquesom Houdekom realizirala je odličan koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a vrhuncem godine smatra gostovanje na koncertu Andree Bocellija u zagrebačkoj Areni s kojim je otpjevala duet.

Nagradu Moj prvi Music pub za najbolju mladu pjevačicu osvojila je pjevačica, kantautorica i producentica Tiani, koju smo upoznali krajem 2017. godine kada je objavila debitantski singl All of me. Potom je 2018. godine objavila pjesme Wonder, Surrender i Bad enough for you. Tiani živi na tri adrese – u Zagrebu, Rovinju i Londonu. Studirala je na najprestižnijim svjetskim glazbenim institucijama, United World College u Italiji i Berklee College of Music u Bostonu, a usavršavala se i u Londonu na Institute of Contemporary Music Performance. Uskoro u Londonu ulazi u studio, te se nada da će do kraja godine i u Engleskoj biti na top listama.

Nagrada za hit godine došla je u ruke Zaprešić Boysa i to za pjesmu Igraj moja Hrvatska koja je obilježila prošlu godinu. Zaprešić Boys pjevali su na dočeku srebrne Hrvatske nogometne reprezentacije, kao i teniske reprezentacije nakon osvajanja Davis Cupa. Osim toga, prošlu godinu će pamtiti i po nastupima na Novom Zelandu i u Australiji.

Album The Echo Chamber grupe The Strange proglašen je albumom godine. Nakon pauze od 14 godina, bend je prošle godine objavio spomenuti album, koji je domaća glazbena kritika odlično prihvatila. The Echo Chamber dospio je na top ljestvicu najprodavanijih domaćih albuma. Stilski se radi o mješavini rocka, surfa, zvuka Chrisa Eckmana i njegove grupe The Walkabouts. Album je sniman u predgrađu Praga, u studiju koji je bio dovoljno velik da u njega stane 15 članova Praške filharmonije, dok su pjevač Chris Eckman i Irena Žilić, koja gostuje na albumu, vokale snimili u zagrebačkom Studiju Morris.

Upravo je Irena Žilić proglašena kantautoricom godine. Irena je bila izbor popularnog engleskog sastava Morcheeba, kojemu je bila predizvođačica na engleskoj i talijanskoj turneji. To joj je gostovanje bilo izvrsna prilika stranoj publici predstaviti pjesme sa svog posljednjeg albuma Haze. Ove godine će također ući u studio u kojem će snimiti nekoliko autorskih pjesama, kao i pjesme koje su dio projekta na kojemu radi s glazbenicom Lucijom Potočnik.

Grupom godine proglašen je Parni valjak, čije su se pjesme mogle često čuti na Drugome programu. U svibnju je Parni valjak objavio singl s Tinom Kresnik Kad nemaš kud, a u listopadu videospot za pjesmu Otkud ti pravo. Krajem godine održali su koncert u osječkoj dvorani Gradski vrt, koji je prethodno bio zakazan za travanj, no odgođen je radi zdravstvenih poteškoća pjevača Akija Rahimovskog. Parni valjak je u drugom dijelu 2018. nastupio u Švedskoj, Sloveniji, Beču i Londonu, dok ovog ožujka planiraju ići u Sjedinjene Američke Države, a prije toga nastupaju u Ljubljani na Križankama. Osim toga, dovršili su pjesme za album Vrijeme koji su objavili krajem studenog.

Emisije Music pub Zlatka Turkalja možete slušati svakoga ponedjeljka na Drugome programu Hrvatskoga radija između 14 i 16 sati.