Stani u Lici: Lovinac

16. siječnja na HRT1 u 20.35 - dokumentarna serija

Što je zajedničko Ircima i Ličanima? Krumpir! Na krajnjem jugu Ličkog polja, u Sv. Roku pokraj Lovinca, jedina je organizirana proizvodnja slavnog krumpira.

Na Raspjevanoj farmi kozarica Kata kozama čita, lovinački poštar biciklom putuje po svijetu, a iz daleke Kanade redovito u rodni kraj svraća Josip Pavičić, proizvođač dijelova za svemirske letjelice.

U prošlosti je Lovinac bio trgovački centar, danas je na Cvituši centar društvenih zbivanja i najfiniji knedli sa šljivama.

Redateljica i scenaristica je Andrea Buča, snimatelji Milan Latković i Duje Kundić, a montažerka Iva Blašković.

                                                                          * * *

Cilj putopisnog serijala Andree Buče je predstaviti zanimljivosti ličkog kraja i njegove ljude na suvremen i neposredan način koji je Lici svojstven.

Kroz Liku prođe mnogo turista iz cijelog svijeta i redovito se dive pogledu iz automobila, bilo da gledaju gordi Velebit, Gacku dolinu, Ličko polje ili Zir, no osim planinara, avanturista, lovaca i putnika namjernika, malo tko se u Lici i zaustavi. A zaustaviti se u Lici znači osvojiti vrhove Velebita, prijeći Premužićevu stazu, ploviti rijekom Likom, loviti pastrve u Gackoj, uživati u gastronomskim specijalitetima kraja, iskusiti životni stil Ličana, no povrh svega upoznati lica ljudi i ljepote prirode koji postaju sve zanimljiviji strancima.

Novinarka i redateljica te dobitnica nagrade Joško Martinović, Andrea Buča prepoznatljiva je po otvorenom i neposrednom pristupu sugovornicima te izboru tema iz svakodnevice koje su često mnogima nepoznate. Nakon serijala Bučom u glavu i Sudar svjetova, Stani u Lici! nastavlja izdvajati Buču kao autoricu koja svojim pristupom te opuštenim i vedrim tonom osvaja sugovornike. U trajanju od 26 minuta, gledatelji u 9 epizoda otkrivaju priče koje će ih zasigurno zabaviti, a možda i natjerati da se zaustave u Lici te otkriju njezine čari.