Pamuk, druga strana naših majica

10. srpnja na HRT – HTV 3 u 20:05

Njegova mekana, prirodna vlakna povezujemo s visokom kvalitetom i svestranošću. Od njega se proizvodi sve, od traperica i majica preko cerada pa sve do ulja i stočne hrane, a industriji donosi 37 milijarda eura na godinu. No je li pamuk zaista tako čist kako se čini?


Navodi o prisilnom radu, zagađivanju pa čak i robovlasništvu okaljali su njegov ugled i stvorili tržište "moralnog, odgovornog" pamuka. U ovoj reportaži pratimo lanac proizvodnje pamuka da bismo saznali kako se on zaista proizvodi i istražili navode brendova "moralnog" pamuka.

Krećemo od Uzbekistana u kojem je pamuk glavni izvor prihoda. U toj zemlji ljudi moraju svake godine prisilno ići u berbu. Godine 2012. pojavili su se navodi da su djeca stara samo devet godina prisiljena brati pamuk, zbog čega je pokrenuta globalna kampanja s ciljem da proizvođači odjeće prestanu kupovati uzbečki pamuk.

Upoznat ćemo hrabre aktiviste za ljudska prava koji su se usudili prokazati taj sustav. Zatim odlazimo u pogone u Bangladešu, gdje radnici žive u zatvorskim uvjetima uz opću ravnodušnost naručitelja.

Posljednjih godina sve se veći broj brendova odlučuje za prodaju "moralnog" pamuka. "Inicijativa za bolji pamuk" zalaže se da pamuk bude zeleniji i želi osigurati bolje uvjete za proizvođače. Ali kao što ćemo vidjeti, u tvornicama se taj pamuk miješa s običnim pamukom.

Redateljica dokumentarnog filma THE COST OF COTTON iz 2017. Sandrine Rigaud.

Produkcija: Premieres Lignes