Treća sezona EBU-ove dokumentarne koprodukcije Novi susjedi

Novi susjedi, međunarodni serijal koji su prije dvije godine pokrenuli HRT-ova novinarka i urednica Daniela Draštata te Frans Jennekens s nizozemskog NTR-a upravo kreće u produkciju treće sezone.

EBU-ova dokumentarna koprodukcija ove godine okuplja javne televizije iz Portugala, Španjolske, Njemačke, Nizozemske, Češke, Belgije, Slovenije, Italije i Hrvatske. Serija koja je startala kao suradnja javnih televizija unutar radne skupine EBU-a za multikulturu, prerasla je u projekt koji će angažirati organizacije civilnog društva posvećene integraciji te neprofitne medije u desetak zemalja, a dvogodišnji projekt financira Europska komisija.

Dokumentarni serijal ''Novi susjedi'' donosi priče o ljudima koji su bili primorani napustiti svoje domove i integrirati se u novom gradu, državi, društvu i susjedstvu, no priče su to i o lokalnom stanovništvu, priče koje ne završe uvijek ''dobrosusjedskim'' odnosima... Etničke, etičke i religijske dileme s kojima se obje strane suočavaju, njihovi strahovi i nade tijekom integracije u novo susjedstvo su u fokusu svake priče.

Zanimljivo, na natječaj Europske komisije prijavljeno je 129 projekata, a među samo pet izabranih su i naši Novi susjedi. Veliki uspjeh za EBU, HRT i partnere. Kick-off sastanak projekta upravo traje u EBU-ovu uredu u Bruxellesu.

HRT ima vodeću ulogu u koprodukciji čiji su izvrsni producenti D. Draštata i F. Jennekens, a naš film će režirati nagrađivani Nebojša Slijepčević.

Producentica je Ana Šaronja, montažer Filip Karabelj, a asistentica Sandra Krpan.

Projektom upravlja EBU u suradnji s: CMFE - Community Media Forum Europe, MDI - Media Diversity Institute, COSPE - Cooperation for the development of emerging countries i COMMIT - Community Media Institute for training, research and consulting.