Bilješke o jeziku: Putuj knjigo moja - Antun Kanižlić

20. siječnja na HRT – HTV 3 u 22:30

Antun Kanižlić bio je svećenik, propovjednik, učitelj i pisac nabožnih knjiga, rasprava i religiozne poeme "Sveta Rožalija panormitanska divica nakićena i ispivana po Antunu Kanižliću Požeženinu".

Nedavno je objavljen reprint ovog iznimnog djela povodom 320. obljetnice autorova rođenja. Rođen je u Požegi 1699. U rodnom gradu polazi osnovnu školu u vrijeme kada dolaze isusovci i kada se u gradu grade najznačajniji vjerski, kulturni i prosvjetni objekti. "Sveta Rožalija" i teološka rasprava "Kamen pravi smutnje velike" objavljeni su nakon Kanižlićeve smrti.
Za života je objavio nekoliko katekizama, molitvenika i sličnih nabožnih knjiga s ciljem prosvjećivanja i vjerskog obrazovanja svojih sugrađana. Sveta Rožalija je zaštitnica od kuge pa se pretpostavlja da je to jedan od razloga što je nju uzeo za glavni lik svoje poeme.

Drugi bi bio njezin uzoran život i odricanje od svjetovnih užitaka već u veoma mladoj dobi. Jezik mu je vrlo bogat i istančan, piše štokavskom ikavicom.

Scenaristica i urednica je Marija Vuković Siriščević, snimatelj Siniša Galar, montažer Darko Matijak, a realizatorica Željka Šešerko.