Divlji dvorci: Heidelberg

14. rujna na HRT – HTV 3 u 18 sati

Europa je prepuna dvoraca. Jedni izgledaju kao da su ispali iz bajke, drugi su građeni kao utvrde koje su svojim bivšim stanarima pružale sigurno utočište. Sjećanje na nekadašnje stanare - kraljeve, lordove i vitezove - izblijedjelo je, ali njihovi dvorci još uvijek stoje. Oni nisu samo podsjetnik na slavnu prošlost, već i dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta te predstavljaju jedinstveno stanište i ekosustav.

Dokumentarna serija nas vodi na putovanje Europom, u posjet nekim od najimpozantnijih dvoraca smještenih u jednako dojmljivom krajobrazu, poput dvorca Alhambra u Španjolskoj, koji okružuje gorje Sierra Nevada i koji je svojevrstan simbol pustinjske oaze, dvorca Heidelberg smještenog u jednoj od najvećih šuma Njemačke, Odenwaldu, te najvećeg špiljskog dvorca u Europi - dvorca Predjama u Sloveniji i neobičnih stanovnika njegovih špilja.

Okruženi netaknutom prirodom, ovi dvorci imaju bogatu povijest koja obiluje raznim pričama, poput one da je njemački kralj koji je cijeli život gradio svoj dvorac iz snova - dvorac Neuschwanstein - umro pod misterioznim okolnostima koje nisu razjašnjene do današnjih dana. Ili one o usponu i progonu katara između 12. i 14. stoljeća čija je sudbina bila neraskidivo vezana uz dvorac Carcassonne na jugu Francuske.

Svaki dvorac ima svoju priču, a danas oni predstavljaju jedinstvene ekosustave koji obiluju brojnim europskim biljnim i životinjskim vrstama.

Heidelberg
Smješten duboko u ruralnoj unutrašnjosti Njemačke i star preko 500 godina, dvorac Heidelberg nekoć je bio prvo sveučilište u zemlji, a danas je sastavni dio ekosustava koji ga okružuje.