HRT prikazuje dokumentarnu seriju "Osamdesete"

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 3. veljače na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21:40 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije „Osamdesete“ u trajanju od osam epizoda.

Ova uzbudljiva serija istražuje pojedince i događaje koji su oblikovali desetljeće posebnosti i krajnosti. Korištenjem rijetko viđenih arhivskih snimaka i intervjua s novinarima, povjesničarima, glazbenicima i televizijskim osobama kao svjedocima povijesti, "Osamdesete" će sagledati Reaganovo doba u Sjedinjemi Američkim Državama, AIDS, kraj Hladnog rata, korupciju na Wall Streetu, tehnološki procvat, širenje televizije i razvoj glazbene scene.

Ovo dinamično desetljeće moglo bi se opisati i citatom Charlesa Dickensa o Francuskoj revoluciji, "Bila su to najbolja vremena, bila su to najgora vremena", Hladni rat se naime približavao svom mirnom završetku, no svijet je otkrio i tajanstveni virus za koji nije bilo lijeka i koji je izazvao pandemiju.

Rođeno je i osobno računalo a započela je tehnološka revolucija. Svijet glazbe otkrio je hip-hop, MTV, Princea i U2, ali izgubio je Johna Lennona. Serije "Hill Street Blues", "St. Elsewhere" i "Kafić Uzdravlje" unijele su novu sofisticiranost u televizijsko pripovijedanje.

Tijekom desetljeća Ronald Reagan ostavio je svoj trag kao malo koja javna osoba. Uživao je u dotad neviđenoj popularnosti i uspjehu na izborima, ali izdržao je i skandal u Bijeloj kući koji umalo da nije minirao njegov predsjednički mandat.

Prva epizoda pod naslovom „Odrasli uz televiziju“ istražuje desetljeće sapunica u udarnom terminu, dramskih i humorističnih serija te kako su videorekorder i daljinski upravljač promijenili način na koji smo gledali televiziju. Bilo je to i desetljeće sapunica u najgledanijem terminu ("Dallas", "Dinastija", "Knots Landing") kao i izvrsnih dramskih serija ("Hill Street Blues", "St. Elsewhere", "Zakon u Los Angelesu").

Seriju je odabrala Mira Vočinkić.