HRT prikazuje dokumentarac o Amy Winehouse

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 27. siječnja na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 23:40 sati prikazuje izvrstan glazbeno-dokumentarni film „Amy“ o tragično preminuloj Amy Winehouse.

Dokumentarni film o britanskoj pjevačici i autorici tekstova Amy Winehouse (1983.-2011.) kroz arhivske snimke i osobna svjedočenja autor oslikava intimni portret i karijeru ove osebujne pjevačice prepoznatljiva i neponovljiva glasa.

Film prikazuje tužnu priču o tome kako je jedan golemi talent uništen krivim odabirima, koji su doveli do prerane smrti mlade glazbenice. Redatelj filma Asif Kapadia koristio je izvorne arhivske snimke, kućne video uratke iz njezina djetinjstva, kratke dnevnike snimljene mobitelom iz tinejdžerskih dana, službene i neslužbene snimke svega što se događalo unutar i ispred njezine kuće, na pozornici i iza nje.

Vidjet ćemo audio svjedočanstava njezinih najbliskijih prijatelja, suradnika, roditelja, partnera, a na ekranu se tijekom cijeloga filma, uz pjesme, ispisuju stihovi kojima je opisivala sve kroz što je prolazila na putu od anonimne djevojke iz predgrađa do paparazza i slave koju nije priželjkivala.

Ljudi nisu svjesni koliko su važni i intimni bili njeni stihovi. Ovo je film o osobi koja je htjela biti voljena. Osobi kojoj je ljubav trebala, a nije ju uvijek primala, a često oni kojima je bilo stalo nisu mogli doprijeti do nje. Ona je bila kompleksna i inteligentna osoba. 'Amy' je film o ljubavi, istaknuo je redatelj.

Za dokumentarac Amy Kapadia i producent James Gay-Rees osvojili su mnoštvo nagrada i nominacija na svjetskim festivalima. Izdvojit ćemo Oscara 2016. za najbolji dokumentarni film, BAFTA-u te Kapadijinu Europsku nagradu za najbolji dokumentarni film 2015.
Odabrala: Mira Vočinkić