Kurdi - Pleme protiv države

21. srpnja na HRT – HTV 4 u 22:10 (12)

Četverodijelna dokumentarno-povijesna serija Kurdi daje nam uvid u višeslojni politički, ekonomski i kulturni razvoj identiteta naroda rastrganog među postojećim državama Bliskog istoka.

Od osvještavanja nacionalne ideje, sve do aktualne borbe s "Islamskom državom", pratimo transformaciju naroda koji u više od stotinu godina u pozadini krvavih sukoba iščekuje redizajniranje toga dijela svijeta.

Pleme protiv države
Uvodna epizoda govori o razvoju kurdskog identiteta, društva i političkih pokreta, od Osmanskog i Kadžarskog Carstva, do kratkotrajne Mahabadske Republike u Iranu 1946. godine. Otkrivamo zašto krajem Prvog svjetskog rata nije stvoren nezavisni Kurdistan i kako su zapadne sile zavađena kurdska plemena podijelile između četiri države - Turske, Irana, Iraka i Sirije. Kako su novi bliskoistočni režimi od Europe preuzeli ideju da je modernizacija moguća jedino uz stvaranje homogene nacionalne države? Manjine - među njima i Kurdi - izvrgnute su stalnoj represiji, što dovodi do otpora, a od raznolikih i međusobno zavađenih plemena počela se rađati kurdska nacija.

Scenarij i režiju potpisuju Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin. Snimatelj je Nikola Kuprešanin, montažeri Jan Klemsche i Marin Juranić, a producent Oliver Sertić. Produkcija: Restart za HRT.Dokumentarno-povijesnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.