Hrvatski radio pokrenuo novi projekt – Eurotribina: Budućnost Europske unije – perspektive i izazovi

Na današnjoj prvoj tribini Hrvatskog radija pod nazivom Eurotribina u Kući Europe u Zagrebu predstavnici hrvatske vlade, Europskog parlamenta, Europske komisije, te Hrvatske gospodarske komore, govorili su o budućnosti Europske unije - perspektivama i izazovima. Tribinu je moderirala komentatorica HRT-a Jasmina Popović.

Ove nas godine u svibnju očekuju dramatični izbori za Europski parlament, jer o njima će vjerojatno ovisiti budućnost europskog projekta, istaknula je voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova, podsjetivši da je na to u pismu upozorila skupina od tridesetak europskih intelektualaca. U mnogim zemljama jačaju nacionalizam i populizam, koji imaju antieuropski predznak, iako sva istraživanja eurobarometra pokazuju da su građani zadovoljni članstvom u Uniji. I hrvatski građani svjesni su pozitivnih pomaka o kojima se odlučuje u Europskom parlamentu, istaknula je Simeonova, i dodala: Ljudi znaju da se tamo puno radi, da dolazi do promjena što se tiče zaštite potrošača, porijekla i kvalitete hrane, građani su svjesni da je zbog rasprave u parlamentu došlo do ukidanja roaminga, zabrane geolociranja, smanjene naknade za plaćanje karticama, do inicijative za  besplatan internet na javnim prostorima.

Unatoč tome, u novim članicama Unije izlaznost na izbore je najniža – u Hrvatskoj je na prošlim izborima bila tek oko 25 %. Gotovo tri četvrtine europskog zakonodavstva primjenjuje se na lokalnoj razini, i zato je važno da građani izađu na izbore, upozorio je savjetnik predsjednika Vlade RH Karlo Ressler: Mislim da je i hrvatskim građanima sve očitije da na trećim izborima, kada će imati priliku birati svojih sada 12 predstavnika u Europskom parlamentu mogu izabrati zastupnike  koji će najbolje predstavljati interese hrvatskih ljudi  i interese hrvatskog gospodarstva, ali i odlučiti u kojem će smjeru krenuti Europa u sljedećih vrlo bitnih 5 godina, naglasio je. Ressler je izdvojio i važnost europskih fondova - osobito Pelješkog mosta kao jednog od najvećih europskih projekata, a najavio je i da se bolji rezultati očekuju na području prometa i energetike.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je pak da je slabija iskorištenost europskih fondova uobičajena u vrijeme prilagodbe na članstvo. 24 % naših tvrtki koristi sredstva Europske unije, 42 % govori da ne ispunjavaju određene kriterije, a oko 20 % uopće nije informirano o sredstvima Europske unije. Dakle, trebamo više informirati, i trebamo pojednostaviti procedure. Moramo priznati da su u Hrvatskoj strašno komplicirane procedure dobivanja sredstava iz Europske unije, rekao je Burilović.

Milijuni žele doći u Europsku uniju zato što je u njoj dobro živjeti, istaknuo je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Unija je globalni lider i model za ostale zemlje i na to trebamo biti ponosni, dodao je Baričević. Druga je stvar zašto to građani ne osjećaju, ne vide. Možda je odgovor i u tome - tek sada imamo ovakvu jednu emisiju u Hrvatskoj, a gotovo 6 godina smo članica. Dosad nismo ovako govorili o Europi. Moramo svi skupa biti aktivniji, naglasio je Baričević.

Serijal Eurotribina održavat će se svakog mjeseca, te će obuhvatiti sve najvažnije teme vezane uz rad Europske unije, hrvatsko predsjedanje Vijećem, te izbore za Europski parlament.